Programmeren kun je leren, en Bendoo Box helpt!

Programmeren kun je leren, zeker op jonge leeftijd. Bendoo Box is daar een leuke tool voor! Sam’s oudste dochter Fawn ging aan de slag met de Bendoo Box van ReShift. Wat kun je met zo’n Bendoo Box, en nog belangrijker, wat vond deze mini TechGirl ervan? 

Programmeren voor kinderen

De hersenen van kinderen zijn als een spons, want ze zuigen alle informatie razendsnel op. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de programmeerboeken en -boxen voor kinderen als paddenstoelen uit de grond vliegen. Waar moet je nu beginnen, en moet je dan een hele computer voor je kind aanschaffen? Mijn oudste dochter Fawn van 8 jaar oud zeurde al een tijdje dat ze graag meer met de computer bezig wilde zijn. Ze stelde zelfs voor om een eigen account aan te maken op mijn PC of Laptop. Voor mijn dochters doe ik alles, maar het delen van mijn gaming PC of werklaptop? Oef… Ik speelde al een tijdje met de gedachte om een Raspberri Pi aan te schaffen voor mijn dochter en daar wat gratis programmeerprogramma’s zoals Python erop te zetten.

En toen kreeg ik vlak voor de zomervakantie een super leuke vraag: ‘Of Fawn en ik interesse hadden om de Bendoo Box van ReShift te testen?!’ Fawn sprong een gat in de lucht, want, yes, een echte eigen computer voor haar alleen!

De Bendoo Box

Met de Bendoo Box haal je bijna alles in huis wat je nodig hebt om je kind te leren programmeren. Je hebt alleen nog een beeldscherm nodig. Dit kan de televisie zijn, of zoals mijn dochter nu heeft, een oud beeldscherm. Er zit standaard een HDMI-kabel bijgeleverd, dus mocht jouw scherm geen HDMI-ingang hebben dan moet je even een verloopstekker halen bij de lokale elektronicazaak. Dit hebben wij ook gedaan en dat werkt prima. In de box zit een Raspberry Pi 3 -Model B met geïntegreerde WiFi module, een draadloos mini-toetsenbord, een 8GB micro-SD-kaart met de Bendoo Software al geïnstalleerd, een adapter, UTP-Kabel, HDMI kabel en een instructieboekje. Maar je krijgt ook twee jaar lang je eigen .nl domein zodat je ook een website online kan gooien. En via de site van Bendoo box kan je ervaringen uitwisselen en nieuwe projecten vinden en opstarten. Je hebt dus echt een computer in zakformaat.

NOOBS

Nee, ik scheld je niet uit voor NOOB, maar op de meegeleverde SD-kaart van de Bendoo Box zit de software NOOBS met een aantal super handige programma’s kant en klaar om gebruikt te worden. Scratch, Python, Python Games, Minecraft en een browser voor je internet. Scratch is een programmeerprogramma dat net zo simpel is als spelen met Lego. Je bouwt met blokjes op je computer en geeft zo opdrachten aan de illustraties op jouw scherm. Je kan kiezen uit standaard illustraties, maar je kunt deze ook zelf tekenen binnen het programma of uploaden vanuit jouw bestanden. Fawn is heerlijk bezig geweest met het tekenen binnen het programma.

Wanneer je Scratch eenmaal onder de knie hebt, kan je aan de slag gaan met Python of Minecraft. Fawn is zelf heel erg blij met haar Minecraft Pi versie. Wanneer ze een lesje programmeren heeft gedaan, gaat ze erna altijd even ter ontspanning bezig in haar Minecraft Pi creatieve wereldje.

Websites bouwen

Met de Bendoo Box kan je ook leren je eigen Website te bouwen via WordPress. Het leuke eraan is dat je een eigen .nl domein kan aanmaken en krijgt voor twee jaar! Fawn en ik zijn daar nog niet aan toegekomen omdat het programmeren nu haar eerste interesse heeft. Op de site van Bendoo Box kan je ook verschillende tutorials vinden. Wel lijkt het een beetje stil nog op de site van Bendoo Box. Het is wel fijn dat er de mogelijkheid is een account aan te maken en zo andere kinderen te leren kennen die net als jij druk bezig zijn met het leren programmeren. Fawn’s doel is om uiteindelijk een eigen robot te bouwen en te programmeren. Voor we zover zijn, hebben we nog wel even wat lessen te gaan.

Voordelig of niet?

De Bendoo Box kost je ‘slechts’ 139,- euro exclusief verzendkosten. Voor een kind van 8 – of zoals ze adviseren, van 10 – is dit een hoop geld. Dat is toch al snel al je verjaardagsgeld en paar weken zakgeld. Maar is de Bendoo Box wel zo voordelig? Ik heb de standaard benodigdheden op een Raspberri Pi site bij elkaar gezocht, inclusief een Raspberri Pi boekje voor dummies en kom op 100 euro uit exclusief verzendkosten. Hierbij zit dan ook een 16GB micro-SD kaart met het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem NOOBS. Mocht je dan ook nog een .nl domein naam willen dan moet je hier nog ongeveer 20 euro bij optellen.

Het grootste gemak van de Bendoo Box zit hem dus echt in dat je lekker makkelijk alles in een keer hebt. En uiteraard dat je een eigen omgeving binnen de website van Bendoobox.nl waarin je jouw projecten kan delen met anderen en codes kan uitwisselen. Dit voordeel is dus echt alleen wanneer je bepaalde zaken niet zelf al hebt en of je de meegeleverde BlueTooth mini-toetsenbord met touchpad fijn vindt. Wil je bovenal gewoon lekker leren programmeren, heb je nog een goed USB-toetsenbord en muis liggen dan is het voordeliger om alles los te bestellen.

Fawn en Sam’s conclusie

Heb je de video al gekeken die Fawn samen met mij heeft gemaakt? Ze was best zenuwachtig maar wilde graag een filmpje maken. De Bendoo Box zelf vindt ze heel cool! Het boekje dat is meegeleverd is enerzijds duidelijk, maar stimuleert kinderen vooral om heel veel zelf uit te proberen. Kom je er echt niet uit dan zijn er video’s op de Bendoo Box site te vinden die je kunnen helpen.

Het opzetten van de Raspberri Pi ging best makkelijk. Alleen het toetsenbord dat meegeleverd wordt, is niet heel fijn. We hebben regelmatig gehad dat deze toch niet optimaal werkte. En om eerlijk te zijn: leren programmeren is nog altijd het fijnste aan een bureau met een echt toetsenbord en muis. Gelukkig konden we deze heel makkelijk via één van de USB-poorten aansluiten. De programma’s die erop staan zijn makkelijk en de interface is erg overzichtelijk. We zijn heel erg blij met de Bendoo Box, al denk ik wel dat de prijs wat meer kan zakken en de website van Bendoo Box wat meer input mag hebben en een opfrisbeurt kan gebruiken.

Gemak
8.5
Prijs
6.5
Vormgeving
7.5
7.5
  1. Superleuk filmpje Fawn! Ik heb er een boel van geleerd, je boft maar met zo’n toffe techmama!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.