scrum master bij Achmea

Podcast #15 – “Ik weet dat scrum bij sommigen jeukt”

Scrum; soms lijkt het een buzz-woord. Scrummaster Tessa is zich ervan bewust, maar is 100% overtuigd van het nut van deze werkvorm. Als zelfs Donald Duck al aan het scrummen is, waar wacht jij dan nog op?! Hoe dat zit, en meer, dat lees en hoor je in Tessa’s verhaal.

Scrum valt onder de noemer agile werken. Het maakt grote klussen behapbaar. Tessa: “Vergelijk het een banket en een driegangendiner. Dus of alles staat in één keer op tafel, zoals bij een banket, of je krijgt eerst een kop soep, kan daarvan genieten en ondertussen werkt de kok aan het hoofdgerecht. We zorgen bij scrum werken dat we kleine stukjes maken die mensen kunnen gebruiken, zodat zij verder kunnen terwijl wij het product verder afmaken. We werken in sprints, dus het werk dat we doen is gekaderd in drie weken. Aan het einde van een sprint is een demo om te laten zien was we hebben gemaakt en in de retro kijken we terug op hoe is het is gegaan en hoe we de volgende sprint weer verder gaan.”

Scrum, dat jeukt!

Tessa merkt om zich heen dat de term scrum bij sommigen toch een beetje jeukt. “Als mensen er negatief tegenover staan, dan zegt ik gewoon: we proberen het eerst drie weken, daarna kun je in de retro aangeven wat er tegenviel. Zo kunnen we kijken hoe we het op zo’n manier aanpakken dat het ook voor jou fijn wordt en meestal helpt dat. Ik kan mensen zoveel beter helpen als ze het hebben ervaren, dan wanneer ik alleen uit mijn eigen ervaring spreek. Het is wel leuk om te zien dat het steeds bekender wordt. Laatst zag ik zelfs iets in de Donald Duck voorbij komen.”

Dat scrummen, steeds bespreken hoe en wat, wordt een mens daarvan niet een enorme vergadertijger? Tessa: “Niet per se, maar mijn agenda zegt iets anders. Ik hoef op zich dingen niet op te lossen door middel van een vergadering, want vaak kun je iemand beter even aanschieten. Daar haal ik ook veel waarde uit in plaats van dat je moet wachten tot je weer met zijn vijven in een meeting zit. Nu met corona waren alle meetings online en ik heb alleen maar thuisgewerkt, maar omdat iedereen thuiswerkte was het goed te doen. Als de helft wel op kantoor is en de andere helft niet, dan wordt dat wel moeilijker, denk ik.”

Na haar studie is Tessa vrijwel meteen bij Achmea begonnen. “Ik heb tijdens mijn studie ook voltijd gewerkt, ik zat in huiswerkbegeleiding. Het was wel even een omschakeling toen ik bij Achmea begon. Ik was 20, de eerstvolgende collega qua leeftijd was 48 en tegenover mij zat iemand die met pensioen ging en 48 jaar bij Achmea had gewerkt. Dat was erg wennen. Ik moest tegen mezelf zeggen dat ik ook gewoon een collega was en dat ik niet hoefde te tutoyeren. Helemaal omdat je als scrummaster soms ook best streng moet zijn, maar daar hielp mijn ervaring in het onderwijs juist wel bij.”

Conflicten

“Ik hou niet zo van conflicten en soms heb je wel conflict. Geen slaande ruzie of schelden, maar wel onenigheid. Dat probeer ik op te lossen, mede dankzij mijn ervaring in lesgeven. Ik haal er heel veel voldoening uit als mensen echt op een plek zitten waar ze zich fijn voelen. Naast scrummaster ben ik ook een data consultant. We houden ons bezig met een model maken voor analyse. Het is veel werk, maar ik werk gewoon 34 uur per week. Ik kan het nu toe wel heel goed combineren en ik vind het ook heel waardevol. Als scrummaster kun je wel dingen roepen over hoe mensen werken, maar als ik niet weet wat dat werk inhoudt… Het is lastig om processen te verbeteren als je niet weet hoe ze werken.”

De kers op de taart was misschien wel dat ze na een tijdje de verantwoordelijkheid kreeg om zelf twee scrum teams op te starten. “Ik kon dat wel aan: allebei de sprintteams zijn er zo goed uitgekomen. Het voelde wel als een grote verantwoordelijkheid, want als niemand echt ervaring heeft met scrummen, leer je het misschien wel helemaal verkeerd aan. Je wilt straks niet een halve afdeling met een burn out thuis hebben zitten. Je wil ervoor zorgen dat mensen juist gaan vliegen.” Gelukkig is dat wel goed gekomen en werkt Tessa nu met teams die elkaar door dik en dun steunen. 

Hoe je zelf als scrummaster aan de slag gaat 

Heeft Tessa’s verhaal jou enthousiast gemaakt over scrummen en lijkt het je ook leuk om als scrummaster aan de slag te gaan? Achmea helpt je graag de mogelijkheden verkennen. Wil jij collega worden van Tessa, neem dan contact op met Mark Jonker (Mark.Jonker@achmea.nl of bel, app, sms naar: 06 83 49 99 02). Check de vacatures op www.werkenbijachmea.nl of neem vrijblijvend contact op voor alle vragen over het vak. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.