Een heleboel mensen waren toch wel heel enthousiast toen er initiatieven kwamen om het nostalgische platform Hyves weer terug te halen. Althans, niet het originele platform, maar een parodie genaamd Hyven.nl. Leuk en aardig, maar mag je eigenlijk wel zomaar zo’n platform kopiëren? En hoe houdbaar is zo’n platform dan? 

Succes?

De aanmeldingen stroomden binnen toen Hyven.nl net online was. Helaas was het plan beter dan de uitvoering: de website bleek niet zo goed beveiligd te zijn en lag ook al gauw plat. Wachtwoorden en accounts waren niet veilig. Hoewel het platform inmiddels weer in de lucht is, zal je hier dus toch wel even over moeten nadenken voordat je je enthousiast aanmeldt. Misschien even wachten… 😉

Leuk, maar mag het?

Heel kort gezegd: nee. Het concept van een platform op zichzelf is niet beschermd, maar wanneer het platform op deze wijze wordt gekopieerd, kan dat eigenlijk niet door de beugel. De unieke kleuren, naam, lay-out, benamingen, en andere onderscheidende en originele kenmerken zijn één op één gekopieerd. Bovendien kan het zijn dat er sprake is van merkenrechten. In dit geval liggen de rechten van het platform bij TMG, waardoor het kopiëren van Hyves niet mag zonder toestemming van TMG.

Toch geeft TMG aan (voorlopig) niet op te treden. Het gaat om een parodie op Hyves; TMG kan dat wel waarderen. Een vleugje nostalgie is toch aardig! Desondanks vraag ik mij af hoe lang Hyven.nl nog op deze manier zal blijven bestaan. Ik kan mij niet voorstellen dat TMG niet zal optreden als Hyven.nl een monsteromzet zou behalen… Tot die tijd nog maar even genieten van deze kans dus!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.