Is het okay om de social media accounts van je partner te controleren?

Je vindt je lief natuurlijk een super lekker ding, maar kun je het ook waarderen als andere mensen dat vinden? En als ze dat uiten. En als hij daarop reageert..? Het is natuurlijk heel erg leuk om alles van je leven te delen op social media, maar dat doet je partner ook. De vraag is: controleer je de social media accounts van je partner, dus de posts en de reacties daarop, of ga je zelfs nog een stapje verder?

Tijd voor een biecht, ik heb het wel eens gedaan. En een ergere variant ervan zelfs… Toen ik op een gezamenlijke PC Chrome opende om mijn eigen Web Whatsapp aan te zetten, heb ik weleens een gesprek gelezen tussen mijn partner en iemand anders. Op die PC stond zijn Web Whatsapp nog aan en daar maakte ik toch uiteindelijk wel gebruik van. Het is niet mijn meest trotse moment aller tijden. Aan de andere kant las ik daar iets wat me een nieuw inzicht op mijn relatie gaf, dat zeker als je in een soort fight-or-flight-situatie zit enorm nodig kan zijn.

Het is niet goed te praten

Het is niet goed te praten, dit gedrag. Niet alleen voel je zelf enorme spanning, het is ook nog zo dat je (misschien juist door die spanning) compleet uit verband trekt wat je leest. Als ik mijn ex lieverd noem op Whatsapp, dan betekent dat voor mij alleen dat ik haar een lief persoon vindt: mijn partner kan er echter van denken dat ik een affaire met haar heb. Het is eigenlijk voor niemand voordelig om andermans social media te controleren.

Nu is Whatsapp natuurlijk een afgeschermd iets, het is niet zoals Facebook of Instagram dat grotendeels openbaar is. Je kunt je ook daarvan afvragen of je constant in de gaten moet houden wat je liefje daar allemaal op doet. Voel je je er echter beter door te weten wat hij of zij zoal op social media post? Voel je de spanning enorm oplopen als je naar zijn of haar profiel gaat? Waarschijnlijk weet je al wat ik ga zeggen: doe het niet. Ga bij jezelf na of je je lief wantrouwt en waar dat eventueel vandaan komt.

Houd het positief

Natuurlijk is het niet zo dat je je partner helemaal niet moet volgen op social media. Het kan soms hilarisch zijn om te reageren op een overdreven post, of juist heel droog te zeggen: Hey, tof dat je lekker de hele middag aan het shoppen bent, maar breng je het vuilnis nog even weg? Als je dat niet teveel doet, dan kan dat erg grappig zijn. Ook is het leuk om te zien wat je lief zoal van zichzelf besluit te laten zien op social media. Het is kan ook heel verrassend zijn of leerzaam om te zien wat hij of zij van jullie dag juist wel of niet met de rest van de wereld deelt.

Het klinkt allemaal heel erg zweverig, maar de vraag of je het Instagram-profiel van je schatje moet bekijken en of dat oke is, dat hangt af van het gevoel dat je erbij hebt. Sowieso moet je je neus uit de DM-sferen houden, want daarvoor moet je waarschijnlijk al op zijn of haar telefoon zitten, wat privacy-inbreuk betekent. Maar kijken naar de openbare berichten van je lief, ook dat hangt af van het gevoel dat je erbij hebt. Als dat positief is in een relatie waarin het vertrouwen goed zit, dan kan het een mooie toevoeging zijn, maar als het juist met spanning, negativiteit en wantrouwen gepaard gaat, dan kun je altijd beter voor een goed gesprek gaan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.