zilver-iphone-x-liggend-op-vooraf-verlichte-lichtslingers

iPhone camera tips en tricks (2022)

Het is geweldig wat telefoons tegenwoordig kunnen doen op het gebied van fotografie en video. Iedereen wil goede foto’s maken. De iPhone is één van de beste smartphones die je kunt kopen als je om camerakwaliteit geeft. In dit artikel deelt TechGirl Milly tips en tricks om het meeste uit de camera van je iPhone te halen.

Tip 1: Schakel Rasterlijnen aan

Een superhandig hulpmiddel voor het maken van foto’s op een iPhone is het gebruik van een raster. Dat helpt enorm bij het centreren of kaderen van een onderwerp. Om deze functie aan te doen:

 1. Ga naar Instellingen > Camera
 2. Zet “Raster” op “Aan” (Groen).

Als je nu je camera-app opent, zou je een raster bovenop het frame moeten zien, waardoor je een beter idee krijgt van waar je een onderwerp in het frame moet plaatsen.

iPhone Raster

Snel toegang tot de balk met camera-instellingen

Wil je toegang tot de camera-instellingen? Dit kun je doen door bovenaan op het pijltje naar beneden te drukken. Maar er is een eenvoudigere en snellere manier. Swipe omhoog over een willekeurig deel van het scherm en je camera-instellingenbalk verschijnt!

Iphone Camera

Live Photos en opties

Een Live Photo legt de beweging vast voor én nadat je de foto hebt gemaakt. Dat geef je de mogelijkheid om vervolgens een andere hoofdfoto te kiezen. Ook kun je een leuk effect toevoegen, de foto bewerken en deze delen als GIF.

Hoe zet je dit aan?

Zorg er allereerst voor dat Live Photos is ingeschakeld. Als Live Photos ingeschakeld is, ziet je de Live Photos-knop boven in de camera. Als dit niet zo is; swipe omhoog om de instellingen op te roepen, tik op het Live icoontje Live Photo-opties op iPhone en schakel de functie in, daarna je maakt een Live Photo net zoals je een gewone foto maakt. Vervolgens open je Live foto en houd het scherm ingedrukt om de Live Photo af te spelen.

Wil je de hoofdfoto wijzigen? 

 1. Open de Live Photo en tik op ‘Wijzig’.
 2. Tik op de Live Photos-knop  Live Photo-opties op iPhone
 3. Versleep de schuifknop om het beeld te wijzigen.
 4. Laat los en tik op ‘Stel in als hoofdfoto’.
 5. Tik op ‘Gereed’.

Als een leuk effect wil maken met je Live Photos (als een soort Boomerang); dat is mogelijk met je iPhone. Ga hiervoor naar je live foto in de foto-app. Je ziet het woord live en het live icoontje Live Photo-opties op iPhone , tik hierop en een submenu zou verschijnen. Je kunt naast ‘Live’  kiezen voor:  

 • Herhaal: Verander een Live Photo die je graag ziet in een videolus. 
 • Stuiter: Laat de Live Photo heen en weer bewegen. 
 • Lange belichting: Leg de elementen van tijd en beweging vast.  Dit lange belichtingseffect werkt heel goed voor bewegende objecten zoals auto’s, watervallen en rivieren, etc.

Tekst van een foto of afbeelding kopiëren

Met Livetekst (iOS 15) kun je de tekst direct kopiëren van een afbeelding, dus super handig als je snel iets moet opzoeken. Om Livetekst te activeren:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio.
 2. Naar beneden scrollen en schakel Livetekst in.

Om een tekst te kopiëren:

 1. Open je Camera-app en richt je toestel op een stuk tekst
 2. Wanneer je camera een tekst detecteer zie je nu rechtsonder het Livetekst icoon verschijnen
 3. Klik op op de Livetekst knop Livetekst Icoon
 4. Nu kunt je de gewenste tekst selecteren en kopiëren
iPhone Livetekst

Fotobewerking direct op andere foto’s toepassen

Heb je een foto mooi bijgewerkt en wil je deze settings ook graag op andere fotos toepassen?

Doe dan het volgende:

 1. Klik op de 3 puntjes op de rechter bovenhoek
 2. Kopieer bewerkingen
 3. Ga naar de Fotos dat deze beweging moet krijgen
 4. Selecteer ze 
 5. Klik om de drie puntjes in de rechter onderhoek
 6. Klik plak bewerkingen

En zie het meteen de verandering :).

Hieronder een leuke TikTok van TechGirl Anke over deze handige tip!

@techgirlnl iPhone tip 👩🏻‍🎨 Zo pas je direct dezelfde edit toe op al je foto’s! (iOS 16) #techgirl #lerenoptiktok #iphonetips #fotoedit #fotografie #voorjou #tiktoknl #fypシ ♬ Strawberry Panic – Oliver Butler

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.