We weten allemaal wel dat een zere teen je al gauw kanker kan opleveren na een zoektocht op internet, maar toch blijven we het allemaal massaal doen: internetdokteren. Is het nou verstandig om je symptomen te gaan googlen, of kun je toch beter helemaal niets opzoeken en meteen naar je huisarts gaan?

Als de dokter googlet

Laatst zat ik met een vriendin te praten en ze vertelde mij dat haar huisarts iets googelde over het ziekteverloop van haar longontsteking. Ik wist niet zo goed wat ik daarvan moest vinden. Aan de ene kant laat je als huisarts zien dat jij ook maar gewoon googlet, hoewel er natuurlijk ook een dikke laag kennis en kunde achter zit, maar toch: een goed voorbeeld is het niet. Aan de andere kant kun je ook stellen dat deze huisarts wel met zijn of haar tijd wilde meegaan. Immers vind je toch de meest actuele informatie online en niet van een huisarts die al vijftien jaar geleden is afgestudeerd.

Maar goed, of je naar een huisarts moet gaan die googlet, dat is nu niet de kwestie. We moeten het toch eens hebben over het zelf googlen als je een gek kuchje hebt of een pijnlijke teen. Is het nou slim of niet? Het meest gehoorde advies is dat je gewoon een afspraak moet maken met je huisarts, maar dat het geen kwaad kan ook alvast online te kijken wat je eraan kunt doen.

Immers is in sommige gevallen een huisarts helemaal niet nodig en kun je meteen naar de Etos voor een zalfje of medicijn. Het is echter altijd verstandig om even te overleggen met je huisarts. Soms hebben die middelen beschikbaar die iets sterker zijn en effectiever, en soms kan een huisarts vertellen dat je misschien niet zozeer symptomen moet bestrijden, maar moet kijken waar de problematiek vandaan komt.

Fora

Het gevaarlijke aan internetdokteren is wel dat je op allerlei fora verzeild raakt waar je eigenlijk alleen maar advies leest waar je niets aan hebt. Grappig genoeg kom je vaak op Bokt terecht, dat een forum is voor paardenliefhebbers. Een heel groot forum. Ik geloof dat het ook Bokt is waar ik terechtkwam toen ik me afvroeg of het zetten van een spiraal nou heel pijnlijk is en wat de verdere ervaringen met het ding zijn. Nu was ik toen dus al wat verder: ik had al met mijn dokter besproken dat we het gingen doen, en dit was alleen even om mezelf voor te bereiden.

Enerzijds waren veel antwoorden wel geruststellend, maar er zijn er ook altijd een paar die zo goed iets heel naars kunnen opschrijven dat je het gaat geloven. Er was iemand flauwgevallen bij het zetten en weer een ander bleef maar bloeden, ook al maanden nadat ze hem had. Dat klinkt niet heel fantastisch, maar goed: als het niks is, dan laat ik hem net zo snel weer verwijderen. Dacht ik. Uiteindelijk was dat allemaal niet nodig, maar ik heb dat niet online gedeeld. Ik dacht wel: nou zeg, dat heb ik toch echt niet zo ervaren als de mensen op dat forum. Maar, in plaats van dat ik bijdroeg aan de community, heb ik mijn schouders opgehaald en ben ik verder gegaan met mijn leven.

Dokter Google

Fauve Panis, een gezondheidsexpert, heeft voor de Consumentenbond een artikel gewijd aan Dokter Google. Uit onderzoek van de bond blijkt dat een kwart van de mensen die internetdoktert, uiteindelijk niet naar de huisarts gaat maar voor zelfzorgmiddelen gaat. Daarnaast geeft Fauve nog wat handige tips: ga niet naar websites waar reclames op staan voor geneesmiddelen en check de ‘About Us’ pagina of er een betrouwbaar bedrijf achter de site zit.

Maar goed, antwoord op de vraag geven of je wel of niet moet internetdokteren, dat ligt aan hoe je zelf in je schoenen staat. Als je denkt dat je het hoofd erbij kan houden, dan kan het echt geen kwaad om te kijken waar je qua ziektebeeld aan moet denken. Heb je er moeite mee om te geloven wat wat is of geloof je juist alles, ook dan is het internet niet je beste vrienden. Ik raad je bovendien nog aan om vooral te internetdokteren als je al eens met je dokter hebt gesproken. Dan kun je namelijk iets gerichter zoeken en dat scheelt een heleboel stress.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.