We liepen er een maand geleden nog mee door Hyde Park Londen, toen we hem net hadden en helemaal gehyped waren over alle foto-mogelijkheden. Inmiddels hebben we de Huawei Mate 20 Pro grondig getest en hoewel hij heel luxe voelt, is het nog niet al goud wat er blinkt.

Laat ik zo terugkomen op wat er dan toch niet helemaal blijkt te blinken, want er is ook een heleboel fantastisch aan de Huawei Mate 20 Pro. De telefoon heeft een geweldig design. Een mooie gladde buitenkant met een geweldig kleureneffect op de achterkant, een compact en zeer gestroomlijnd design en natuurlijk een groot scherm (6.3inch) met een druppelvormige uitsparing. Dit geeft je nog meer ruimte voor je meldingen. De telefoon ligt lekker in de hand en is precies van het juiste gewicht: luxe, maar niet zo luxe dat je hem niet durft te hanteren.

Lekker luxe

Dat luxe-gevoel komt ook doordat het scherm gemaakt is van glas wat mooi omcurved aan de zijkanten. Als je een beetje onhandig bent, dan raad ik je zeker aan er een skin voor te kopen. Dan kan je hem wat harder op tafel leggen en kan je hem met een iets geruster hart in je tas gooien. Ik schrik er in ieder geval elke keer weer van als dat glas de tafel raakt, want dat is toch een heel ander geluid dan het plastic van mijn AliExpress-skin.

Ik ben iemand die ontzettend obsessief met haar telefoon bezig kan zijn. Facebook open, nog even Instagrammen tussendoor, er speelt nog muziek in Spotify op de achtergrond… en dan is er ook nog een camera geopend, een internetbrowser met vijf tabjes die ik ben vergeten te sluiten en de instellingen waar ik constant aan sleutel. De Huawei Mate 20 Pro vond mijn hectiek prima. De batterijduur is lekker lang. Als je hem alleen gebruikt voor foto’s maken en af en toe op WiFi wat naar jezelf wil mailen, dan kan hij zomaar een week meegaan. Maar gebruik je hem echt als je standaard telefoon, dan heeft hij natuurlijk wel wat meer juice nodig.

Vingerafdrukscanner in het scherm

Het is geen goedkope telefoon, laat ik dat ook meteen vermelden: je bent er 1.000 euro aan kwijt. Daarvoor heb je wel een telefoon met een vingerafdrukscanner in het scherm. Jawel, in het midden van het scherm kun je je vinger plaatsen om de telefoon te unlocken. Ik raad je wel aan ook de gezichtsherkenning aan te zetten, want ik had vrij regelmatig dat ik mijn duim erop legde en hij toch vroeg om een beveiligingscode, omdat hij dan ook mijn gezicht niet herkende. Jammer, want eigenlijk zou hij alleen op mijn vinger moeten kunnen werken. Misschien drukte ik hem niet hard genoeg op het scherm, maar ja, je wil wel voorzichtig met zo’n prachtig toestel omgaan natuurlijk.

Waar ik heel erg blij mee ben, is dat hij zo razendsnel kan opladen dat je eigenlijk nooit meer een powerbank nodig hebt. Zelfs in het buitenland met mijn reisstekker ertussen had hij er geen enkel probleem mee om ‘supersnel laden’ te doen. Je kunt ook andere toestellen draadloos opladen met je Huawei Mate 20 Pro, maar dat heb ik niet getest. Als ik kijk naar hoe goed de batterij is en hoe snel deze laadt, dan kan ik me heel goed voorstellen dat dat draadloos opladen van andere apparaten ook snel kan gaan.

De belangrijkste feature van de telefoon, dat zijn de camera’s. Er zitten maar liefst 4 camera’s in: 30MP, 8MP, 20MP ultra-breed en 24MP aan de voorzijde voor selfies. Het ultra-brede aspect betekent dat de telefoon groothoekfoto’s kan maken. Dat zag ik eerst altijd als iets dat vooral makelaars gebruiken die een huis willen verkopen, maar sinds ik ermee in Dublin ben geweest, denk ik daar toch heel anders over.

zonder groothoeklens

Groothoeklens

Geweldig toch? Ik heb super mooie foto’s kunnen maken dankzij die groothoeklens. Zeker als je ergens bent waar het allemaal wat krap is, dan kun je toch het grote geheel op de foto krijgen dankzij die groothoeklens. Het ziet er ook heel professioneel uit, terwijl je zo’n foto in een paar seconden hebt geschoten. Datzelfde geldt voor de macro-mogelijkheid, waarmee je een bloemetje van heel dichtbij kunt fotograferen en je ook echt alle stuifmeelkorrels kunt tellen. Macro is erg handig als je iets heel kleins wilt fotograferen, of juist een gedeelte van een object in extreem detail.

Macrofunctie

Macrofoto

Scherp beeld

Avonturen in de avonduren

Over die twee functies ben ik enorm onder de indruk en ik maak er veel gebruik van. De Huawei Mate 20 Pro blijft me echter verbazen, en niet altijd positief. Elke keer als je denkt dat je een geweldige foto met het apparaat kunt maken in de avonduren, dan laat ‘ie je toch een beetje in de steek. Zo wist de telefoon van mijn vriend, een OnePlus, veel warmere foto’s te maken dan de Mate 20 Pro. Vooral in het donker werd het verschil pijnlijk duidelijk, maar ook toen we samen het bos ingingen voor een herfstshoot.

Herfst

De warme kleuren van de Indian Summer komen nagenoeg niet over op Mate 20 Pro. Dat wijd ik aan het feit dat fotoscherpte op 1 is gezet bij het ontwikkelen van de telefoon. Mate 20 Pro maakt scherpere foto’s, maar ik heb ze zelf liever wat warmer. Het kan echter aan mij liggen, ik rust niet voor ik de juiste instellingen heb gevonden om deze telefoon ook warmere foto’s te laten maken. Als dat is gelukt, dan lees je dat natuurlijk hier.

Stad bij nacht

Qua gebruik is de telefoon verder qua gevoel niet heel anders dan de Huawei P20 Pro. Beide telefoons hebben ook geen audiojack, waardoor je je 3.5mm-snoertje in een tussendraadje moet stoppen om muziek te kunnen luisteren. Dat tussendraadje, dat dus een kabeltje is van USB-C naar 3.5mm, zit al bij de telefoon, maar een beetje onhandig is zo’n extra deeltje wel. Bovendien kun je dus ook niet tegelijkertijd naar muziek luisteren en opladen.

Al met al is Huawei Mate 20 Pro een heel mooie telefoon. Het voelt echt als een zeer luxe apparaat en dat maakt hij grotendeels ook waar. Om foto’s precies zo te krijgen als je wil hoef je in daglicht eigenlijk nooit moeite te doen, maar in het donker wint scherpte het soms van het sfeervolle beeld dat je met je ogen wel direct ziet. Ik had af en toe wat ruzie met de vingerafdrukscanner, maar dat was eigenlijk het enige dat me af en toe dwarszat. De batterijduur is geweldig, de snelheid van opladen verbazingwekkend goed en je kunt duizend dingen tegelijk doen, de chip regelt het allemaal voor je.

Huawei Mate 20 Pro: fijn maatje
Fotografie / Camera's8
Software / Gebruik7.8
Batterijduur / Opladen9.4
Design9.1
Prijs / Kwaliteit8.1
8.5Totale score

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.