Google doodle
Source: Google

Het is bijna Valentijnsdag! De leukste Google Doodles door de jaren heen

Google Doodle, dat is het plaatje dat je ziet als je naar de Google zoekmachine gaat. Vroeger was het gewoon het logo van het techbedrijf, maar inmiddels zien we al vele jaren steeds een grappige speelse invalshoek op dat logo. Zeker als het om feestdagen gaat, zoals Valentijnsdag.

De allereerste Doodle die in het teken stond van Valentijnsdag was nog erg minimalistisch. Dat was in 2000, toen Google nog wat meer vasthield aan zijn gekleurde logo-letters. Je zag dan ook het klassieke logo met daarbij een cupidootje met een lekker dik buikje en blonde krullen, om zo aan te geven dat de gevierde -en gehate- liefdesdag weer was aangebroken en je vooral niet moet vergeten je man, vrouw, minnaar, minnares, geheime liefde of gewoon jezelf de liefde te bewijzen.

Google Doodle

De tweede Doodle leek erg op de eerste, maar dan maakte Cupido plaats voor twee beertjes. Een beetje mat, weinig bijzonder. Het werd allemaal wat creatiever in 2003, toen Google eindelijk zijn logo een beetje meer uit handen durfde te geven. Toen werden de o’s hartjes en werden er hier en daar nog wat rode hartjes om het logo heen gezet. Wederom vrij simpel, maar wel heel opvallend.

In 2007 en 2008 ging Google helemaal los. Misschien was het wat arrogantie, omdat het wist dat het de meest succesvolle zoekmachine was en iedereen de naam toch wel kende. Maar: deze jaren werden er complete letters uit het logo weggevaagd om plaats te maken voor een aardbei met chocolade (2007) en een ouder koppeltje dat hand in hand loopt (2008). De ‘og’ en zelfs de ‘ogl’ uit Google moesten hiervoor het veld ruimen, zonder dat er in de tekeningen een herkenbare lettervorm tot uiting kwam. Een beetje vreemd, maar wel gedurfd.

MobileMobile

In 2010 werden de Doodles wat gecompliceerder en werd het Google-logo nog verder losgelaten. Omdat tegelijkertijd de winterspelen plaatsvonden, was de valentijns-Doodle een schaatsend koppeltje dat met de schaatsen een hart in het ijs had gedanst. Een jaar later zou echter nog een veel meer opvallende Google Doodle ontstaan, nadat Google het bekende kunstwerk van Robert Indiana imiteerde. Indiana schreef LOVE, maar Google schreef… hun eigen naam. Met als eerste o een hartje, dat dan weer wel.

Scrubdieren voor het WNF

In 2017 had Google weer een ander bijzonder valentijnsidee, want toen waren daar twee verliefde schubdieren te zien. Google wilde hiermee aandacht vragen voor deze dieren, die enorm veel worden verhandeld. In samenwerking met het WNF heeft Google op deze liefdesdag gevraagd om een beetje liefde voor deze schattige en bijzondere dieren. En ja, dat is mijns inziens nog zoeter dan de zeer populaire Doodle van 2020 die we hieronder beschrijven.

Vorig jaar was de Google Doodle van Valentijnsdag de gift van… gifjes. Het thema was aliens en in de Doodle was dan ook een stel verliefde robot-achtige figuurtjes te zien. Klikte je erop, dan kreeg je allerlei schattige gifjes te zien, met teksten als “My world revolves around you” (mijn wereld draait om jou) en “You’re out of this world” (je bent niet van deze wereld). Je kon de gifjes via het Google toetsenbord Gboard of Tenors gifjes vinden. Zoet toch?

We zijn heel benieuwd waar Google dit jaar weer mee op de proppen komt. Hopelijk even niet met iets coronagerelateerds, al moeten we ook op de liefdesdag natuurlijk wel rekening blijven houden met de maatregelen. Alvast een fijne Valentijnsdag gewenst!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten