Google op laptop

Google’s beste tools voor online naar school

Die anderhalve meter afstand houden blijft voorlopig nog wel een dingetje… Daarom zal ook naar school gaan in veel gevallen nog helemaal of voor een deel online gebeuren. En ja, dat is even wennen! Maar de afgelopen maanden hebben we geleerd dat dat ook nieuwe mogelijkheden brengt. We geven tips over de beste tools die je kunt inzetten om online lesgeven makkelijk – maar vooral meer fun – voor jezelf te maken. Voor jou én voor je studenten.

Google Classroom

Google Classroom is misschien wel de meest uitgebreide en omvattende tool voor docenten. Je kunt:

  • lesgroepen maken (met afgeschermde toegang);
  • huiswerk opgeven;
  • deze van feedback en een cijfer voorzien; en
  • chatten met je leerlingen. 

In je lesopzet is het heel makkelijk om op één centrale plek je lesmateriaal, vragen, overhoringen en opdrachten klaar te zetten omdat het naadloos integreert met Google Docs, Google Drive, Agenda, Gmail, Formulieren en YouTube. Alles overzichtelijk! Oh ja, en het werkt ook goed op je mobiel. Wat wil je nog meer?

Benieuwd hoe het eruit ziet? Deze video geeft je in een paar minuten een volledige indruk van alle functies:

Elkaar toch zien: alle vergadertools op een rij

De virtuele vergadertools schoten als paddenstoelen uit de grond de laatste maanden. Wat zijn je opties als je elkaar (op afstand) wilt zien? We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Google Hangouts: deze gratis chat- en videobel-app werkt op alle platforms. Het is zelfs mogelijk halverwege het gesprek van apparaat te wisselen. Zonder zakelijk Google-account kun je met maximaal 10 mensen tegelijk deelnemen aan een gesprek. Anders is de limiet 25 mensen. Daar kun je best een prima vergadering mee opzetten, toch?
  • Google Meet: hiermee kun je videobellen tot maar liefst 100 mensen! Deze app is ook geïntegreerd in Google Classroom. In deze video zie je hoe dat werkt. Een gouden tip: zorg dat je leerlingen niet als eerste inloggen, want dan functioneren zij als gespreksleider en kunnen ze andere deelnemers (ja, jou ook!) verwijderen. En dat moet je natuurlijk niet hebben. Goed om te weten: tot 30 september is Google Meet gratis.

Deze diensten zijn superhandig omdat je direct vanuit je Google account of Classroom een vergadering opzet en de dienst goed werkt. Realiseer je wel dat, zoals bij alle Google diensten, je betaalt je met data: Google volgt je gedrag intensief. 

  • Zoom: is populair omdat deze gratis is, tot 100 deelnemers en maximaal 40 minuten. Bonus: je kunt leuke achtergrondjes instellen. Maar Zoom heeft wel een paar privacy-issues…
  • Jitsi: deze gratis tool is gebouwd door privacyvechter Bits of Freedom en daarom veiliger. Je gebruikt het via je browser en kunt met maximaal 75 mensen tegelijk inbellen.
  • Skype: ook good old Skype is een gratis optie tot 50 deelnemers. Mensen zonder Skype account kunnen gewoon deelnemen.
  • Teams: Microsoft biedt veel opties voor het onderwijs. Teams is hun vergadertool met chatfunctie. Deze veilige tool is gratis, maar biedt meer mogelijkheden als je school zich registreert voor Office 365. Ook mensen die geen account hebben, kunnen gewoon deelnemen aan een Teams vergadering.  

Presentaties en whiteboard delen met je leerlingen

Wanneer je presentaties of een whiteboard wilt delen, dan is BigBlueButton een goede optie. Als leraar heb je de controle en bepaal je wat leerlingen kunnen op elk moment. 

MobileMobile

Zo kun je ze toestaan op het whiteboard te tekenen, iedereen muten (audio, video en chats) of juist iemand het woord geven. Daarnaast kun je de les opnemen en heb je breakout rooms voor groepsopdrachten. Uitleg over BigBlueButton vind je in deze video.  

Ook met New Row (gratis proberen, daarna vanaf 14 dollar per maand), kun je een scherm en whiteboard delen. Deze tool heeft ook breakout rooms. Je kunt bestanden, presentaties en video’s delen vanuit de cloud en live meerkeuzevragen stellen om je klas weer even bij de les te krijgen. Handig!

Webinartools

Ook kun je natuurlijk gebruikmaken van webinartools om je lessen te delen en deze opnemen in je lesprogramma. Het voordeel is dat anderen deze op een later moment kunnen terugkijken. De leerlingen die er wel live bij zijn, kunnen direct vragen stellen via de chat. Vergeleken met de vergadertools zijn webinartools rustiger, omdat het in de vergadertools vaak nogal een gedoe is met ‘muten’ of mensen die vergeten zich te unmuten als ze wat willen zeggen: “Je staat nog op mute!”.

Hier vind je een opsomming van verschillende webinartools en hun voor- en nadelen. 

Zet jezelf in je presentatie

Wil je een video maken waar je zelf in de presentatie zit? Dan is Prezi een goede. Vooral voor jongere kinderen zijn deze templates heel leuk. Meester Sander geeft een voorbeeld hoe je die gebruikt. Dit kan je zowel vooraf opnemen als live uitzenden.

Osmo spiegel: lekker oldskool

Wil je oldskool delen met je leerlingen wat je schrijft? Dan is de Osmo spiegel iets voor jou. Deze spiegel zet je op je laptop en via een vergadertool kijken je studenten mee. Natuurlijk kun je op die manier ook je scherm laten zien. Heel simpel en praktisch. Meer over de Osmo spiegel en hoe deze werkt, in deze video

Jouw stijl, jouw tool(s)

Er zijn zoveel tools om het online naar school gaan leuk te maken! Wat jouw stijl ook is, er is altijd een tool die bij jou past. Tip van ons: gebruik verschillende tools en probeer eens wat nieuws, dan is online school voor je studenten spannender en dan houd je het voor jezelf ook afwisselender. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten