Heb je op je Android-telefoon nog apart een app staan die Shazam heet? Die kun je waarschijnlijk binnenkort weggooien. Google integreert namelijk Sound Search in Now Playing, wat betekent dat liedjes straks automatisch kunnen worden herkend op Android-telefoons.

Ik word er altijd helemaal gek van als ik een nummer hoor, maar niet erop kan komen wie het ook alweer zingt. Zeker als je in een club staat, dan heb je niet echt de mogelijkheid om te onthouden wat er wordt gezongen, om dat vervolgens te gaan Googlen. Tegenwoordig haal je dan gewoon je Shazam-appje erbij dat gaat luisteren en kan zeggen welk nummer er opstaat, als het tenminste niet te lawaaierig is waar je bent. Het zou fijn zijn als je daar geen aparte app meer voor nodig had, maar je er ook de Google Assistant voor kon gebruiken, en dat staat nu dus te gebeuren.

Machine-learning

Via machine-learning kon Now Playing al tienduizenden nummers herkennen door een soort vingerafdruk te maken van 8 seconden opname, maar Sound Search kan dat aanzienlijk beter: dat kan al tientallen miljoenen nummers herkennen. Hoe benader je het? Pak je telefoon erbij, druk lang op de Google Assistant-knop en je kunt Sound Search gebruiken. Tenminste, dat lijken Amerikanen al te kunnen doen. Wij moeten nog even apart Sound Search downloaden in de Google Play-store.

Er is ook iets aangepast in de zoekresultaten, want waar je normaal bij alle nummers hetzelfde aantal zoekresultaten kreeg, wordt er nu meer gefilterd. Is een nummer heel populair, dan worden er minder resultaten laten zien. Voor de wat meer obscure nummers krijg je juist weer veel meer mogelijkheden terug. Dit doen de ontwikkelaars niet alleen om het jou makkelijker te maken. Het betekent ook dat de zoeksnelheid optimaal blijft, terwijl er meer undergroundnummers aan toe worden gevoegd.

Siri

Het is grappig om te zien hoezeer Google en Apple met elkaar aan het racen zijn om nummerherkenning. Siri zal binnenkort bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van Songza, een liedjesherkenningsapplicatie die vorig jaar door Apple is gekocht. Zo kun je ook in Siri straks snel nummers identificeren, eventueel alleen op basis van een stukje songtekst.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.