Je weet door de bomen vaak het bos niet meer te vinden in de App Store of Google Play. Er zijn duizenden games, handige foefjes en andere apps te vinden op de platformen, waardoor het moeilijk is om snel te vinden wat je zoekt. Google heeft plannen een bezem door de winkel te halen, zo is te lezen in de vernieuwde Developer Policy.

Cryptocurrency miners

Het betekent niet alleen dat de winkel wordt opgeruimd, maar ook dat er enkele rigoreuze stappen worden genomen tegen ongewenste apps. Cryptocurrency miners, mensen die wapens verkopen of apps die kinderen proberen over te halen seks-apps te downloaden, die worden er allemaal uitgehaald. En het geldt ook voor apps die gebaseerd zijn op geautomatiseerde tools of wizards, of apps die gebaseerd zijn op bestaande sjablonen.

Interessant, want Apple heeft niet lang geleden hetzelfde gedaan, wat tot een heleboel ophef leidde. Ontwikkelaars menen dat Apple hiermee niet alleen spam apps treft, maar ook kleinere bedrijven en andere niet-welvarende organisaties die niet het geld hebben om zelf een dure app te maken, maar waarschijnlijk sjablonen gebruiken als een duwtje in de rug. Apple heeft haar nieuwe beleid daar uiteindelijk op aangepast, maar nu lijkt Google zich daar allemaal niets van aan te trekken en alsnog met eenzelfde soort beleid te komen.

Het is echter niet zo zwart-wit…

Tenminste, er is wel wat nuance:

“Apps that are created by an automated tool, wizard service, or based on templates and submitted to Google Play by the operator of that service on behalf of other persons are not allowed. Such apps are only permissible if they are published by an individually registered developer account belonging to the user of the automated tool, not the operator of the service.”

Kortom, het lijkt erop dat de plaatselijke basisschool niet wordt geraakt, maar vooral kwaadwillenden die echt willen spammen. Gelukkig maar. Hoewel er wel een fikse opruimploeg aan de slag mag met die store. Er staan meer dan 2 miljoen apps in de Play Store en een flink deel ervan kan waarschijnlijk worden verwijderd op basis van dit nieuwe beleid.

één antwoord

  1. Jinthe

    Templated apps mogen dus nog wel, net zoals bij Apple, op voorwaarde dat je voor elke app een developer account hebt.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.