Voor Google Books zijn er miljoenen boeken ingescand en online geplaatst. Daarom heeft een groep auteurs een rechtszaak aangespannen tegen de online bibliotheek, want mag Google zomaar werken van anderen publiceren op internet?
Fair Use
In Amerika geldt op het gebied van auteursrechten het beginsel van ‘Fair Use’. Fair Use vormt een uitzondering op de auteurswet en maakt het mogelijk om een werk waar auteursrechten op rusten toch te gebruiken. Fair Use is vergelijkbaar met het Nederlandse citaatrecht, waarbij je kleine stukken tekst of afbeeldingen mag gebruiken onder voorwaarden.
Eerder voor de rechter
Auteurs hebben eerder een rechtszaak aangespannen tegen Google Books. De rechter stelde Google destijds in het gelijk vanwege het Fair Use-beginsel. Als Google die rechtszaak had verloren, had de online dienst waarschijnlijk niet meer bestaan. Dat zou nadelig zijn geweest voor onder andere studenten en onderzoekers die in grote mate gebruik maken van Google Books.
Verloren inkomsten
De auteurs zijn inmiddels opnieuw naar de rechter gestapt. Ze stellen inkomsten te zijn misgelopen doordat hun boeken online beschikbaar worden gesteld door Google. Volgens de rechter van een hoge Amerikaanse rechtbank mag Google Books de dienst gewoon voorzetten. Dit allereerst vanwege het publieke belang van de dienst. Daarnaast zou Google niet de gehele inhoud van de boeken online zetten, waardoor lezers kunnen beoordelen of een boek interessant is, maar het boek toch echt moeten kopen om het in zijn geheel te kunnen lezen.
Google Books maakt concluderend geen inbreuk op de Amerikaanse auteurswet, zolang zij de boeken niet in zijn geheel online plaatst.