Nu Google Assistant steeds beter toegankelijk wordt voor Nederlanders (omdat ze nu in het Nederlands beschikbaar is), is het steeds interessanter om te kijken naar wat het eigenlijk kan. Het kan bijvoorbeeld in Amerika worden ingezet om verschillende taxi-aanbieders te vergelijken, zoals Uber en Lyft. Hartstikke handig, maar vervolgens ook je rit boeken via Google Assistant, dat is niet zonder handen te doen.

TechGirl testte even wat er gebeurt in de Nederlandse Google Assistant, maar die toont alleen internetpagina’s met daarop Uber-informatie. In Amerika schijnt dat echter wat beter te gaan. Als je in Google Assistant zegt “Hey Google, book a ride to [destination]” dan zal de Assistant met opties komen voor Uber, Lyft, Grab, Ola, GO-JEK en meer. Doe je dat in de Nederlandse met “Ik wil een taxi naar Schiphol” of “ik wil een taxi reserveren naar Schiphol”, dan krijg je alleen een zoekopdracht terug met websites van allerlei losse taxi-aanbieders.

Google Assistant helpt, maar niet helemaal

Maar goed, terug naar die Amerikaanse, die dus aanzienlijk meer in haar mars heeft. Maar ook weer niet, want als je vervolgens na die vergelijking denkt: ik ga voor het goedkopere Lyft, dan kun je dat niet tegen Google Assistant zeggen. Om te reserveren moet je echt je handen gebruiken, omdat de rit bevestigd moet worden met de Lyft-app op je telefoon. Klinkt op zich logisch, maar Amazon’s Alexa heeft dat ook niet nodig: dat kan een auto regelen met alleen mondelinge communicatie.

Het is jammer om te zien dat Google Assistant in het Nederlands toch wat gelimiteerd blijft. Zeker als Google Home straks in meer huishoudens moet komen te staan, dan zou het fijn zijn als Google Assistant dat stapje meer zette om echt een Virtuele Assistant te zijn, in plaats van een soort gimmick op je telefoon. Er zit, als we zo met Amerika meekijken, wel een heleboel potentie, dus laten we hopen dat dat er de komende tijd ook bij ons uitkomt. En in Amerika, want er is dus nog wel een achterstandje in te halen op de concurrent Amazon.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.