man achter bureau

Gebruikersreview zit-sta converter Ergotron WorkFit-TL

Zitten is het nieuwe roken, zei iemand een tijdje geleden. We zitten gedurende een dag te lang en dat zou de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Nu ben ik als freelance PR- en communicatieadviseur ontzettend veel achter mijn laptop te vinden. Een ommetje maken schiet er dan stiekem toch best vaak bij in. Twee keer knipperen en de dag is soms alweer voorbij. Herkenbaar? Nu heb ik de beschikking over een fijne werkplek vlakbij mijn huis en die heb ik zo volledig en ergonomisch mogelijk ingericht. Een goede bureaustoel, de juiste hoogte van het bureau, een verhoging voor de laptop, een extra scherm, al dat soort dingen. Nu ben ik redelijk fit en sport ik regelmatig, maar het vele zitten begon me meer en meer tegen te staan. Kon dat niet anders? Het reviewen van een zit-sta converter kwam dan ook als geroepen. Ik speelde namelijk al langer met het idee om er eentje aan te schaffen, maar had nog geen keuze kunnen maken. Zat daar überhaupt een Ergotron tussen? Heel eerlijk, nee. Ik nam via TechGirl voor het eerst kennis van het merk. Zoals veel van mijn aankopen, begin ik de zoektocht op het internet om een idee te krijgen van het aanbod en kennis te nemen van de ervaring van anderen. Ergotron zat daar gek genoeg niet tussen.

Zoveel keuze

Zoek je op zit-sta bureau of converter dan merk je direct dat er meer dan genoeg keuze is, in verschillende prijscategorieën. Van simpele houten en relatief voordelige converters waarbij je je laptop kunt verplaatsen van je bureau naar een hoge houten standaard, tot elektrisch aangedreven exemplaren en complete bureaus die je omhoog en omlaag kunt bewegen. Zo’n bureau viel voor mij sowieso af, want ik wilde mijn huidige bureau niet wegdoen. En bij zo’n houten variant moet je continue je laptop ‘verslepen’, terwijl ik graag met een extra scherm, toetsenbord en muis werk. Voor mij bleef dus een converter met gasveer of elektra over. Dat zou de keuze makkelijker moeten maken, maar niets is minder waar. Oké, ik wilde niet te goedkoop gaan. Afgaand op de ervaring van anderen waren veel van de goedkopere modellen wat wiebelig, moeilijk omhoog en omlaag te bewegen of zelfs gewoon te klein qua formaat. Precies op dat moment werd deze reviewmogelijkheid van Ergotron in mijn schoot geworpen. Top!

Aan de slag

De Ergotron WorkFit-TL werd in een hele grote doos afgeleverd op mijn studio. De doos openmaken, het product uit de doos halen en het neerzetten is het enige wat ik hoefde te doen. Nu was mijn studiogenoot er niet en heb ik de WorkFit-TL in mijn eentje op mijn tafel gezet. Eenmaal rustig de rest van de toebehoren bekijkend (wat kabelclips & kabelbinders) en de gebruiksaanwijzing lezend, zag ik meteen dat ze je adviseren de WorkFit-TL met twee personen te verplaatsen. Oeps. Ja, hij was best zwaar – zo’n 25 kilo bleek later -, maar ik vond het te doen. Eenmaal op je bureau gezet kun je je spullen er direct op zetten en aan de slag gaan. Het bovenste blad is 95 x 59 cm en kan 18 kilo aan gewicht dragen. Dat is meer dan genoeg voor mijn 13″ laptop op een standaard en het 26″ beeldscherm dat ik gebruik. Het lager gelegen blad is voor je toetsenbord en muis en is 69 cm breed en 28 cm diep. Die rust in ingeklapte stand ook op je tafelblad en steekt dus niet uit. Voor mijn muis en toetsenbord meer dan genoeg ruimte, dus op naar de volgende stap. Omhoog met dat bureau! Natuurlijk direct uitproberen hoe het omhoog en omlaag halen van de converter werkt en dat is echt extreem eenvoudig. Ik deed dit in het begin staand. Dus: stoel iets naar achteren, gaan staan en de hendels die zowel rechts als links zitten inknijpen en dan heel rustig lichtjes omhoog bewegen met je armen en de WorkFit-TL doet de rest. Ook staand voelt het geheel heel degelijk en stabiel aan. Bij flink tikken op mijn toetsenbord beweegt mijn monitor nauwelijks en dat is fijn.

Goede start

En zo begon ik de afgelopen weken standaard mijn werkdag. De WorkFit-TL omhoog, muziekje aan en dansen maar. Ohnee, werken natuurlijk ;)! Ik was er in ieder geval snel aan gewend en bracht sommige dagen zelfs bijna de hele dag staand door. Of ik was zo weer zittend aan het werk, zonder dat ik hier veel moeite voor hoefde te doen. Echt zo soepel gaat de converter op en neer. Dat deed ik dan ook wel eens tijdens conference calls, tijdens het schrijven van teksten of het beantwoorden van e-mails. Je denkt er op een gegeven moment niet meer over na. Het gaat op een gegeven moment in een vloeiende beweging, vanuit zitten en dan omhoog naar staan. In het begin keek ik nog wel eens of het goed zou gaan met de stroomkabels van de monitor en de laptop. Die kun je indien gewenst ook in een meegeleverde kabelbeschermer stoppen en vastzetten met de kabelclips, maar ik heb die niet nodig gehad. Door de positionering van mijn stopcontact komen kabels niet in de buurt van waar ze klem zouden kunnen komen te zitten. Maar ook daar is dus over nagedacht. Verder krijg je 5 jaar garantie op het mechanisme en is de desk ook in zijn hoogste stand nog heel stabiel (zo hoog hoeft ‘ie voor mijn 1.68 niet te staan). Ook remt het mechanisme de vaart af bij het naderen van de hoogste stand.

Mijn oordeel

Ik kan niet anders dan positief zijn over deze zit-sta desk en over het zit-sta werken in het algemeen. Of er een grote gezondheidswinst is, durf ik na zo’n korte tijd niet te zeggen, maar ik vind de afwisseling tussen zitten en staan echt heel erg prettig. Het brengt de nodige dynamiek tijdens het werken en het staand werken voelt ook heel erg natuurlijk. Dit had ik van tevoren niet verwacht. Er blijkt wel een stevig prijskaartje aan deze converter te zitten. Ergotron gaf TechGirl een adviesprijs door van €943,- inclusief BTW. Daar schrok ik wel van, want nog niet wetende wat staand werken was, zou ik het voor dat bedrag niet even willen uitproberen. Inmiddels weet ik wél hoe fijn het is om staand te werken op deze Ergotron en schrik ik iets minder van het bedrag. Wat wellicht ook helpt: online zie je veel lagere prijzen en kun je ze vinden vanaf zo’n €500,-. Is dat te veel voor een super degelijke, stabiele en soepel werkende zit-sta desk, waar vijf jaar garantie op wordt gegeven? Ik vind persoonlijk van niet.

MobileMobile

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.