smartphones van het MWC

#DrTechGirl: is het verstandig om een Huawei telefoon te kopen?

Onze praktijk zat aardig vol deze week. Elke dag puilde de wachtkamer uit met patiënten die prangende vragen hadden, die allemaal draaiden om één ding. Een handelsverdrag. Hoe het kan dat onenigheid tussen de Amerikaanse overheid en een Chinees bedrijf ook invloed heeft in Nederland? Dr TechGirl geeft er antwoord op, en natuurlijk op de hamvraag: is het nog wel verstandig om een Huawei telefoon te kopen?

De hele tech wereld stond vorige week op zijn kop, want het handelsverdrag van Amerika verbood Amerikaanse bedrijven om te handelen met Huawei. Huawei wordt door de Amerikaanse overheid beticht van spionagepraktijken of op zijn minst vaagheid hieromtrent. Android-eigenaar Google is Amerikaans, dus ook voor hen heeft het effect. Het betekent dat de nieuwe versie van Android mogelijk niet op Huawei-telefoons zal komen, want dat zou handelen betekenen.

Wel beveiligingsupdates

Ondertussen is Huawei een charme-offensief begonnen om klanten en potentiële klanten duidelijk te maken dat het niet betekent dat je telefoon ineens onveilig wordt, of dat je Chinese smartphone ontploft op het moment dat Google echt niet meer mag ondersteunen. Huawei belooft gewoon met beveiligingsupdates te komen.

Het nieuwe Android Q zal waarschijnlijk niet uitgerold worden naar bestaande Huawei telefoons. Waarschijnlijk, want niets is helemaal zeker. Sowieso kan er nog veel gelobbyd worden… Het komt goed uit dat Huawei al enige tijd bezig is met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem, want hoewel het liever Android blijft gebruiken, kan het hierdoor hopelijk snel een alternatief bieden.

MobileMobile

Het is logisch dat mensen nu twijfelen: is het handig om die mooie Huawei P30 Pro te kopen, want wat gaat er gebeuren? De consumentenbond heeft al aangegeven dat het op dit moment niet afraad om een Huawei telefoon te kopen, al kan het natuurlijk geen kwaad om op zijn minst op de hoogte te zijn van wat er zoal speelt. Dat weet je nu ongeveer.

Even wachten?

Wel of geen Huawei telefoon te kopen? Dat laten we aan jou. Je zal niet van de een op de andere dag ineens een zwart beeld hebben, maar mogelijk moet je dus overstappen op het door Huawei zelf gebrouwen besturingssysteem, waarvan we op dit moment nagenoeg niets weten. Dat is niet per definitie slecht, er is simpelweg nog weinig over te zeggen. Dat is iets wat op dit moment alleen de tijd ons kan leren.

Heb je een vraag voor Dr TechGirl? Stel hem onder dit artikel of via #drtechgirl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.