Google is sinds jaar en dag het meest populaire zoekplatform. Tegelijkertijd maken veel mensen zich zorgen over de macht van het bedrijf. Dat is echter niet de enige reden voor mensen om vaker te kiezen voor de zoekmachine DuckDuckGo. Het heeft een rare naam, maar Dr. TechGirl legt uit waarom het helemaal geen rare zoekmachine is.
De meeste dingen die je zoekt zijn waarschijnlijk vrij gemakkelijk te vinden. Heb je daar altijd maar die algoritmen van Google voor nodig? Niet echt. Het scheelt een heleboel trackers en het levert je namelijk heel vele privacy op. DuckDuckGo werkt in grote lijnen hetzelfde als elke andere zoekmachine, inclusief Google. Het combineert gegevens van honderden bronnen, waaronder Wolfram Alpha, Wikipedia en Bing, met zijn eigen webcrawler, om de meest relevante resultaten te tonen. Google doet dat ook, maar het verschil is dat DuckDuckGo geen IP-adressen of gebruikersinformatie opslaat.
DuckDuckGo
DuckDuckGo verwerkt ongeveer 1,5 miljard zoekopdrachten per maand versus Google, dat er 3,5 miljard verwerkt. Per dag. Het is dus een nogal kleine zoekmachine als je het vergelijkt, maar dat mag de pret niet drukken. Hoewel Google nog steeds in een ander universum opereert, is het verschil in de resultaten die je ziet als je zoekt niet zo groot. In veel opzichten is DuckDuckGo zelfs beter. De zoekresultaten zijn niet bezaaid met Google-producten en -diensten – vakjes en carrousels om mensen over te halen meer tijd door te brengen in de Google-familie van apps.
Als je naar een film zoekt op Google, dan hoor je eerst dat je die vanaf € 9,99 kunt kopen bij Google Play of YouTube. Vervolgens wordt voorgesteld om een trailer van de film af te spelen op Google’s eigen YouTube. De film wordt ook “geliked” door 92 procent van de Google-gebruikers. DuckDuckGo pakt het anders aan: daar krijg je een fragment van Wikipedia en IMDb, Rotten Tomatoes en dan pas de mogelijkheid de film op Amazon of iTunes te bekijken. Aanzienlijk minder Google, aanzienlijk meer informatie.
Je begrijpt nu waarschijnlijk beter waarom mensen DuckDuckGo gebruiken, maar misschien ook meteen waarom de Europese Commissie Google gigaboetes oplegt wegens zijn nogal monopolistische instelling. Het beste advies is dan ook om DuckDuckGo zelf eens te proberen. Het legt je waarschijnlijk geen windeieren.