Google is een gigantisch bedrijf, Fitbit is een gigantisch bedrijf. Wat gebeurt er als de één de ander wil overnemen? Dan komen allerlei waakhonden en overheidsinstanties zich daarover buigen. Dat is in een notendop wat er gaande is tussen Google en Fitbit. Maak je je zorgen om je privacy? Dan heeft DrTechGirl nog veel meer antwoorden voor je.
Laat ik even bij het begin beginnen: oktober 2019. Google (eigenlijk het moederbedrijf Alphabet) wil Fitbit kopen voor een flink bedrag van 2 miljard dollar. Geen wonder: Google kocht Nest, omdat ze meer met smarthome wilde gaan doen. Het legde ze geen windeieren, dus hop, nu probeert het zoiets met wearables. Dat is ook wat Google blijft zeggen: het gaat ze puur om de hardware, dus het maken van fysieke gadgets.
Zorgen om privacy bij Fitbit-klanten
Dat is echter niet wat menig belangenvereniging en Fitbit-klant denkt: Google krijgt met de aankoop namelijk niet alleen knappe koppen die iets kunnen ontwerpen dat er aantrekkelijk uitziet en ook nog technisch werkt. Het krijgt data: heel gevoelige data. Alles wat je in je Fitbit hebt staan, dus wat je eet, hoeveel water je drinkt, wat je hartslag is, hoeveel stappen je zet en wat je weegt, komt in handen van Google. Google, dat al zoveel van je weet, want je hebt ongetwijfeld een Gmail-account en gebruikt waarschijnlijk ook wel eens de webbrowser Chrome.
Hoezeer DrTechGirl ook fan is van Android voor wearables (Wear OS), het is een goed punt dat belangenverenigingen aansnijden: is het wel okay dat Google zoveel informatie over zo’n enorme hoeveelheid mensen in handen krijgt? Het zegt wel dat het Fitbit overneemt om de hardware, maar wat gaat er dan met die data gebeuren? Google houdt het er echter op, dat het graag voor meer concurrentie zorgt in de wearable- en smartwatch-wereld. Lees: Google wil niet dat Apple er met alle klanten vandoor gaat. Immers: als we iets weten, dan is het dat mensen binnen het Apple-ecosysteem eerder meer Apple-producten kopen, dan toch voor Android blijven kiezen (Ja, Suus, heterdaad!).
Google nog machtiger?
De kogel is nog niet door de kerk. Diverse overheden gaan zich nog uitspreken over de zaak. Europese toezichthouders geven op 20 juli aan of ze meer onderzoek nodig hebben, terwijl Australië in augustus zegt wat het van plan is. De Amerikanen zijn wel vast met een onderzoek begonnen, waarschijnlijk vooral omdat het Amerikaanse bedrijven zijn. En: als Google de eigen data met die van Fitbit combineert, het toch wel erg machtig wordt.
Zit het je allemaal niet lekker? Dan schrijft DrTechGirl je een medicijn voor: delete! Je kunt er als Fitbit-gebruiker voor kiezen om je informatie compleet te verwijderen. Het kan wel wat maanden in beslag nemen voor alles echt weg is. Ga hiervoor in de Fitbit-app naar het tandwiel (instellingen) en klik onderin op ‘verwijder account’. Geef nog een keer je wachtwoord in in de pop-up en als je dat bevestigd krijg je een mail. Krijg je spijt, dan heb je nog 7 dagen om je besluit terug te draaien. Na 90 dagen zijn je gegevens volledig weg.
Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Stel ‘m! Dat kan onder dit artikel of via social media #DrTechGirl