Virtual Reality (VR) is zo’n beetje de droom van iedere Sci-Fi, tech en gaming liefhebber. Maar hey, ook als je niet van gamen houdt, zijn er super veel leuke VR toepassingen te vinden. Het aanschaffen van zo’n VR-bril is nog niet zo verkeerd. Ik geef je tips voor de leukste virtual reality toepassingen van dit moment!

Huisjes kijken

Mijn ouders hadden mij soms net zo goed Aagje kunnen noemen. Ik vind het namelijk heerlijk als ik in de avond ga wandelen om overal even naar binnen te gluren. Nee, niet dat ik voor het raam ga staan gluren… creepy! Maar gewoon even naar binnen spieken als ik voorbijloop. Ook Funda is mijn beste online vriend hierin. Even kijken hoe dat ene huis dat nu te koop staat eruit ziet, heerlijk om de indeling te zien en de verschillende inrichtingen. Wat ik daarin helemaal leuk vind, zijn de 360 foto’s.

Maar goed, wat heeft dit alles met VR te maken? Nou, heel wat projectontwikkelaars en makelaars maken tegenwoordig gebruik van een VR-bril! Een van mijn vrienden bouwt hele projecten in 3D nog voordat ze in het echt gebouwd worden. Om kopers te overtuigen worden er rondleidingen gegeven in VR. Is toch geweldig om alvast “binnen” te kunnen stappen in je nieuwbouwhuis? Een van die bedrijven die hiermee werkt, is BAM. Ze hebben zelfs een eigen BAM VR app waarmee je op jouw smartphone een kijkje kan nemen bij verschillende projecten van hen. Het zal (hopelijk) niet lang meer duren voordat ook Funda een eigen VR-afdeling krijgt om even binnen te kunnen kijken.

Kloddertje hier kloddertje daar

Het duurde niet lang voordat ook de kunstwereld de mogelijkheden van VR ging verkennen. Tijdens de Biënnale op Strijp S heb ik al heel wat VR kunstprojecten mogen bewonderen. Maar ook jij kan jezelf een kunstenaar voelen met programma’s als Quill van Oculus en Tilt Brush van Google. Met deze programma’s kun je tekenen, schilderen en beeldhouwen. Het leuke hierin is dat je gewoon ook echt midden in je kunstwerk kan staan. Hoe ziet de wereld er helemaal uit die je hebt getekend en hoe voelt dat? En het is digitaal, dus even aanpassen is goedkoper en makkelijker dan in het echt. Nu wil ik niet zeggen dat 3D beeldhouwen makkelijk is hoor, want het vergt veel denkwerk nog steeds. Maar een foutje is makkelijker te herstellen wanneer het geen echte neus van steen is die je per ongeluk eraf hebt getikt met je hamer.

Goede doelen en inzicht krijgen

Heb jij ook zo genoten van de hele Earth serie? Of films als Samsara die ons naast de schoonheid van de wereld ook laten zien hoe veel we vernietigen? Ook Greenpeace ziet in dat VR het medium is om mensen te laten zien wat we met onze wereld doen. Door een VR app van Greenpeace kun je precies zien wat de gevolgen van milieuvervuiling zijn op ons klimaat. Dat is dan toch best heftig en confronterend maar wel nodig om het tij te keren. Wil je erna even zien hoe mooi de wereld op dit moment is? Dan ga je snel naar Google Earth VR en bekijk je de wereld in VR.  Zo kan je toch even rondwandelen in plaatsen als New York of even Italië opzoeken. Geen plaats is te ver weg met Google Earth VR.

VR op de Kermis

Dit jaar werd ik op de lokale kermis verrast met een VR attractie. Ja, je had natuurlijk al heel lang verschillende simulators waar je in kon stappen. Zo heb ik toch heel wat achtbanen met mijn hoogtevrees kunnen ervaren. Maar nee, ik bedoel echt een VR attractie met bril en scherm! De VR attractie had uiteraard een horrorervaring die je alleen of met zijn tweeën kon doen. Ook kon je een racegame spelen met een racestoel inclusief pedalen en stuur. Voor de toeschouwers was het ook leuk: zij konden het VR avontuur van de spelers meebeleven via het beeldscherm. En wat is er nu grappiger dan zien hoe anderen schrikken van een monster dat om de hoek komt kijken? Dus ook voor de kermisklanten is er een nieuwe mogelijkheid om vertier te brengen aan de kermisbezoekers.

Zo zie je maar weer: VR geeft oneindig veel mogelijkheden wanneer je maar creatief en nieuwsgierig genoeg bent. Je bruiloft in VR, een interview in VR, Marietje van KPN in VR voorlezen als je dan toch even weg bent. De wereld ligt letterlijk aan onze voeten. Het aanbod van virtual reality toepassingen groeit ontzettend snel en mijn verwachting is dat dit alleen nog maar meer zal toenemen. Het is heerlijk om zo nu en dan even in een virtuele wereld te kunnen stappen en te ontsnappen aan de werkelijkheid.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.