grenzeloos

Digitale detox: daar waar geen wifi is

Zijn Instagram, Facebook, Snapchat & Netflix ook jouw beste maatjes, maar weet je zelf ook wel dat te veel online een waste of time is? Denk dan eens aan een digitale detox. Lijkt dat je lastig? Geen nood, gebruik je vrije dagen voor de eerste stap. Skyscanner heeft een aantal tips en plekken op een rij gezet waar juist géén wifi is – zodat je echt even helemaal weg bent.

Digital detox als trend

Het is niet alleen mentaal, maar ook fysiek gezond om je ogen af en toe van het beeldscherm te halen. Door een tijdje je smartphone uit te zetten, breng je je concentratie en energie weer op een gezond niveau. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen de behoefte hebben om zich af en toe los te koppelen en weer te reconnecten met de echte wereld. Tal van celebrity’s steunen deze digital detox movement: onder meer Ed Sheeran, Kendall Jenner, Julia Roberts en Kanye West loggen regelmatig uit.

Ook zijn er steeds meer vakantie-aanbieders die digitale detox-arrangementen hebben of digitale ontgiftingskuren organiseren. Maar ook bedrijven creëren ‘stilte-plekken’ waar je kunt ontsnappen aan digitale invloeden: zo heeft warenhuis Selfridge in Londen een ‘Silence Room’ geopend waarbij je zonder schoenen en zonder telefoon je kunt terugtrekken uit de drukte van het hectische Oxford Street. En worden er in Amsterdam door Kit Kat zones gesponsord waarbij wifi-signalen worden geblokkeerd, onder het mom: ‘Have a break, have no WiFi.’

Een digitale detox op vakantie

Lijkt het je lastig de eerste stap te maken in real life? Gebruik dan je vrije dagen voor een digital detox. Bijkomend pluspunt: doordat je jezelf loskoppelt van je normale leven thuis, lijkt je vakantie langer en kun je je aandacht volledig op jezelf en je reisbuddy’s of gezin richten en kom je frisser en terug. De volgende tips helpen je erbij:

Daar waar geen wifi is: tips en bestemmingen

1. Bestemming: Havana, Cuba
Cuba lijkt dé perfecte bestemming voor een digitale detox: 98% van de hotels in hoofdstad Havana heeft namelijk geen wifi. En aan dure buitenlandbundels gaan we natuurlijk niet beginnen. Zo blijft er meer tijd over voor jezelf, voor elkaar en om het prachtige land te leren kennen en te ervaren.

2. Hotel: The Westin in Dublin, Ierland
Check je in bij vijfsterrenhotel The Westin in de Ierse hoofdstad Dublin, dan kom je je kamer niet binnen zonder dat je je telefoon inlevert. In ruil daarvoor krijg je een Detox Survival Kit, waarmee je alle functies van je telefoon vervangt voor ‘echte’ spullen. In plaats van Google Maps gebruik je een kaart om de stad mee te verkennen, in plaats van Wordfeud speel je samen een bordspel en in plaats van het bekijken van je Facebook-wall lees je de krant.

3. Vakantiepakketten: Digital Detox Holidays
“Since you became increasingly addicted to your devices, we have been selecting hotels that are offering detox holidays to help you de-stress.” De eerste zin op de website van Digital Detox Holidays is meteen pakkend en zó waar. De website biedt drie soorten digitale detox-pakketten: hotels die je een helpend handje bieden om jezelf los te koppelen van je smartphone, hotels waar je naast wifi ook geen tv hebt en tot slot afgelegen plekken waar je niet eens te bereiken bent. Kies een continent, boek, en gá.

4. Gezond kuren: Digital Detox Retreats
Voel jij je overprikkeld, angstig en ervaar je (tekenen van) stress, depressie, of vermoeidheid? Dan is een digital detox retreat met wat strengere handvaten wellicht wat jij nodig hebt. Waar je tijdens een digitale detox-vakantie gewoon nog je eigen ding kunt doen met je geliefde, focus je bij een retreat op de gezondheidsproblemen die jouw digitale verslaving veroorzaakt. Hier zijn verboden: telefoons, internet, schermen (uiteraard), maar ook het praten over werk en horloges of wekkers. Je slaapt op een afgelegen plek, krijgt gezonde maaltijden en smoothies en doet elke dag aan yoga, begeleide meditaties, mindfullness, wandelingen, ademhalingsoefeningen en creatieve workshops.

Camp Grounded – Summer Camp for Adults from Camp Grounded on Vimeo.

5. Thuis: challenges en apps
Heb je je vakantiedagen al opgemaakt of heb je gewoon even geen geld voor een digitale detox-vakantie? Een digitale detox kun je ook thuis doen, maar is een stuk moeilijker. Een digital detox challenge kan een handvat voor je zijn (gewoon even Googlen), maar wij tippen ook drie apps die je daarmee kunnen helpen: ShutApp, Forest en Headspace. Met ShutApp kun je een doel zetten en timer gebruiken voor hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken. Met Forest doe je ook nog eens iets goed voor de wereld: open je de app, dan plant je een zaadje. Dat zaadje zal uiteindelijk uitgroeien tot een boom. Als je de app verlaat en iets anders gaat doen op je telefoon, gaat de boom dood. Tot slot zal de meditatie-app Headspace je helpen je weer in het hier en nu te laten leven.

Deze tips werden geschreven door Skyscanner

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.