raspberry pi

De Raspberry Pi 3: wat kun je ermee?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Raspberry Pi. Inmiddels is sinds februari de Raspberry Pi 3 op de markt. Maar wat kun je er allemaal mee? Tijd voor een mini cursus over deze mini pc!

Laten we eerst even beginnen met wat de nieuwe Raspberry Pi 3 in zich heeft. De Raspberry Pi is erg klein en vaak zonder behuizing. De nieuwste editie heeft Bluetooth 4.1, een Wireless LAN en – net als de Pi 2 – 1GB RAM, 4 USB poorten, een volledige HDMI poort, Ethernet Poort, 3,5mm audio jack, een Micro SD kaartslot en nog een aantal handige functies. Het is bijzonder knap dat dit alles in zo’n klein formaat gebouwd kan worden! De mini pc wordt vooral aangeraden voor gebruik in scholen en thuisgebruik. Heb je wat specifiekere projecten, dan heb je ook nog de Pi Zero of de Model A+.

Zoals je wellicht al gezien hebt zit er geen geheugen ingebouwd (op de 1GB RAM na). Dit voeg je toe door een SD kaart in de Raspberry Pi te stoppen. Wanneer je dit eenmaal hebt gedaan, zijn er een aantal leuke programma’s die je kunt installeren. Eerst moet je echter Raspbian op de SD kaart installeren. Dit is het besturingsprogramma van de Raspberry Pi. Wat ik nu vooral heel erg leuk vind aan Raspberry, is dat je heel gemakkelijk op de website verschillende tutorials kunt volgen over de Raspberry Pi. Zoals ‘Installing Raspbian with noobs’. Dit alles is natuurlijk met een knipoog, en het wordt op een leuke, duidelijke manier uitgelegd.

Tutorials

Zodra je deze tutorial hebt gedaan, kun je de tutorial Demo Programs starten. Hierin leer je meer over de verschillende demo programma’s die je in Raspbian kunt vinden. Ook leer je meer over hoe je code kunt gebruiken binnen de Raspberry Pi. Met de Raspberry Pi kun je van simpele teksten tot aan full 1080p HD Video’s afspelen en 3D modellen zien ronddraaien. Ja, de Raspberry Pi kan heel veel voor zo’n klein apparaatje!

Voor kinderen (en stiekem ook voor jezelf) is er Minecraft Pi: een speciale versie van Minecraft. Ook hiervoor kun je eerst een tutorial volgen en dan kun je aan de slag met het creëren van een nieuwe wereld. Je leert hoe je kunt bouwen en hoe je de wereld om je heen kunt manipuleren d.m.v. een Python programmeer interface. Ja, met dit programma voelen je kinderen en jijzelf je al gauw een codeer-nerd.

De Raspberry Pi kan dus heel goed gebruikt worden om verschillende programmeeronderdelen te leren. Maar je kunt ook leren animeren en games maken met makkelijke knip- en plakprogramma’s. Leer muziek coderen, foto’s maken en video’s opnemen of LED’s aansluiten op je Raspberry Pi. Nu lijkt het er haast op dat veel gaat om coderen en dat het te saai of lastig is. Maar nee, dit valt echt allemaal reuze mee. En er zijn nog meer programma’s die je kunt gebruiken.

Mijn favoriet op de Raspberry Pi 3 is de RetroPi (als gamer). Met dit programma kun je jouw Raspberry Pi 3 omtoveren tot iedere oude gameconsole. Uiteraard heb ik dit onlangs gedaan en heb ik eindelijk weer Sonic The Hedgehog kunnen spelen. Uiteraard heb je ook Super Mario en Paperboy. Maar er zijn nog veel meer games te vinden die je met RetroPi kan spelen. Met de USB poorten kun je iedere controller op de Raspberry Pi aansluiten. Uiteraard kun je ook een toetsenbord en muis erop aansluiten.

Kort gezegd: de Raspberry Pi is een computer in pocketformaat, met een hele ondersteunende community en website die je vooruit wil helpen.

  1. Hi Sam,

    Misschien ook leuk om eens te proberen zijn OpenELEC en Chromium OS. Je hoeft namelijk niet perse Rasbian te gebruiken. De eerste is ideaal als je hem als mediaspeler met XBMC wilt gebruiken en de tweede tovert je Pi om in een ChromePi 🙂

  2. Ook voor kinderen kan de Raspberry heel leerzaam zijn. Wat ik een klein beetje mis in dit artikel is de mogelijkheid elektronica aan te sluiten via de GPIO-poorten waardoor je onder andee je hele huis en tuin kunt automatiseren, ook interessant! 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.