Soms zou het best handig zijn wanneer er -net als in Gmail – een mogelijkheid in social media-platforms wordt ingebouwd waarmee elk bericht pas 20 tot 30 seconden later wordt geplaatst. Het zou een hoop leed schelen, aldus TechGirl Jenny.
Billen bloot: ik heb wel eens iemand op social media bedreigd. Het was niet zo serieus bedoeld als het overkwam, maar dat weet de ontvanger natuurlijk niet. Ik was zo gefrustreerd over de hokjesgeest van een bepaalde celeb dat ik me helaas hardop afvroeg of iemand hém niet even iets aan kon doen. Het is niet charmant, niet cute en ook gewoon oliedom. Het heeft me veel geleerd, waaronder: niet op je telefoon zitten als je niet in de juiste mindset bent. Dat geldt ook voor als je down bent: je gaat dan echt niet blij worden van al die positieve social media-berichten van anderen die het beter hebben.
Bedreiging
Social media is juist geweldig als je in de juiste mindset bent. Je kunt er geweldige inspiratie, ideeën, vriendschappen en zelfs relaties vandaan halen. Probeer het dan ook zoveel mogelijk daarvoor te gebruiken. We horen dat het aantal online bedreigingen tegen agenten verdubbeld is in een jaar tijd. Natuurlijk zijn alle maatregelen en doden door het coronavirus enorm zwaar voor ons allemaal, maar je zou nooit iemand moeten bedreigen, zeker niet via het internet waar iedereen ook nog eens meeleest. Een bedreiging (lees: tweet van een paar tekens) is snel geplaatst, maar niet snel vergeten.
Dat geldt natuurlijk ook voor reacties op artikelen. Die doen echt wel wat met je. Je kunt niet reageren en doen alsof je het niet leest, maar uiteindelijk komen nare reacties altijd veel harder binnen dan positieve reacties. Jij zal van je partner waarschijnlijk ook vooral onthouden wat hij of zij ooit voor negatiefs heeft gezegd over je, ook al zegt hij of zij elke dag wel twintig lieve dingen tegen je. Helaas werkt ons brein vaak zo. Kortom, bedreigingen zijn enorm naar en blijven heel lang bij iemand kleven. Ik wil natuurlijk die celeb helemaal niets aandoen – dat wilde ik tien minuten nadat ik mijn bericht schreef al niet meer – maar het kan best zijn dat die paar woorden van mij nog steeds in zijn achterhoofd hangen, ook al is het tien jaar geleden. Ik als ‘bedreiger’ vind dat nog steeds heel erg, dus naast dat ik er zelf last van heb van wat ik heb gedaan, heb ik er meer last van dat hij misschien wel nog steeds last heeft van mijn bericht.
Politieagent
Moet je nagaan dat je ons land dient door politieagent te zijn. Je probeert burgers veilig te houden, maar je krijgt juist het tegenovergestelde: bedreigingen, mensen die naar je huis komen en andere ellende. Heftig hoe onze politiemacht moet dealen met tweemaal zoveel online bedreigingen. Het gaat dan ook niet langer alleen over die agente, maar bijvoorbeeld ook haar naasten. Het is als vader toch niet zo’n fijn idee als een paar idioten op het internet het adres van je vrouw op internet plaatsen, omdat ze als agente iets doet wat iemand niet bevalt. Dat heeft uiteindelijk ook effect op je kinderen en hun veiligheidsgevoel.
Kortom, misschien zijn social media-platforms er zelf niet heel goed in om mensen een bedenktijd te geven (al zullen er ongetwijfeld wel apps voor bestaan), het is beter als we dat zelf wel zijn. Probeer in een opwelling niet op je telefoon gekke dingen te tikken, of beloof jezelf altijd pas na een minuut op verzenden te drukken. En ja, het moge duidelijk zijn: bedreig gewoon niemand online, zeker niet iemand die zich dagelijks inzet voor onze veiligheid.