“Wilt u pinnen, contant betalen of met Guldencoins?” vraagt de verkoopster als je net wilt afrekenen. Even blijf je stil en je staart haar vragend aan. “Sorry, wat zei u als laatste?” probeer je nog, je afvragend of haar accentje het zo moeilijk maakt of dat het een onbekend woord is. “Guldencoins,” herhaalt ze, waarna je toch maar met een frons op je gezicht dat briefje van vijf euro aan haar geeft. Het zal wel.

Maar wat is dat nou, die Guldencoin? Is betalen met de gulden weer terug? Nee, dat niet. Deze digitale gulden is een manier om contactloos te kunnen betalen. Het is het alternatief voor de euro met een knipoog gezien dan, omdat daar onlangs nogal kritiek op kwam.

Het werkt als volgt: als gebruiker kun je gemakkelijk betalen via de app op je smartphone. Je hebt een digitale portemonnee en maakt hiermee geld over naar de ondernemer die ook gebruik maakt van Guldencoins. Op deze manier is er sprake van een gratis zelfregulerend netwerk dat contactloos betalen veilig maakt. De Guldencoins kunnen worden omgezet naar euro’s. 650 Guldencoins is 1 euro waard.

Is hier wel vraag naar? Zijn er ondernemers die dit digitale betalen onder een alternatieve vorm van de gulden wel acceptabel vinden? Jazeker! De Subway in Leeuwarden was de eerste winkel die zich aansloot bij Guldencoins. Er volgden nog veel meer winkels en nog steeds is de groep van ondernemers die zich op Guldencoins storten zich aan het uitbreiden.

Wat vind jij ervan? Klinkt dit als een mooi alternatief voor de euro? Of vertrouw je het digitale betalen nog niet? Bij het aanmelden krijg je gratis 100 Guldencoins, dus, wellicht iets om uit te proberen?

2 reacties

  1. Willem

    Dit artikel is behoorlijk outdated. Tijd voor een update misschien omtrent de Gulden(coin)?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.