360 graden video’s maken met de Ricoh Theta V: een aanrader?

7

Je hebt ze vast voorbij zien komen: flitsende 360 graden video’s van de mooiste locaties op de wereld. Nadat Facebook 360 graden foto’s accepteerde waren ze niet meer weg te slaan: de mooiste stranden, hipste discotheken, de tofste festivals en grootste huizen van boven tot onder in één plaatje te bewonderen. Je kon overal 360 graden in het rond kijken. Leuk natuurlijk, maar hoe maak je dat zelf?

De 360 graden revolutie is best snel gegaan, misschien omdat de techniek stiekem al werd toegepast door fanatiekelingen. Die konden met speciale software tientallen foto’s aan elkaar stitchen en op die manier een panorama maken. Maar met alles wat moeilijk en gecompliceerd is: er komt een simpele oplossing. Een kant en klare 360 graden camera, zoals de Ricoh Theta V bijvoorbeeld.

Is het moeilijk?

Nee, zolang je de aanwijzingen maar goed volgt (zoals wel vaker). Je moet de Ricoh Theta app downloaden en daarna kun je de Theta camera connecten met de app. Aan de camera zitten weinig knopjes, de besturing gaat echt via de app.

In de app kun je ook het beeld zien dat op dat moment wordt vastgelegd. Je kunt kiezen tussen de foto- en videostand. Na het maken van de foto zul je zien dat de Theta even nodig heeft om na te denken (nu gaat ‘ie het beeld aan elkaar stitchen), daarna wordt het beeld opgeslagen. Via de app kun je ook direct de foto delen op Facebook bijvoorbeeld.

Een kind kan de was doen.

Tenminste… dan moet je wel vlekkeloos op de Theta kunnen vertrouwen. Tijdens de test was de verbinding wel eens foetsie en konden we geen connectie meer maken. Super irritant, zeker als je net een moment vastlegt dat spontaan voorbij kwam. En ook de accu heeft een vrij beperkte capaciteit. Aan de ene kant begrijpelijk (het apparaat is heel klein en handzaam), maar aan de ander kant geeft het niet heel veel bewegingsvrijheid, omdat hij vrij snel leeg gaat.

Hoe vaak gebruik je de Theta V nou?

Zo’n 360 graden camera is leuk om te testen, dat geef ik toe. Maar even onder ons: hoe vaak zou je ‘m doordeweeks gebruiken? En hoeveel momenten op een dag of in een week wil jij graag aan je vrienden in 360 graden laten zien? Je kantooromgeving? Je slaapkamer? De reis naar je werk? En als je dan naar een festival gaat, neem je dan een 360 graden camera mee, of ben je dan liever aan het socializen?

MobileMobile

Voor bepaalde doeleinden is de camera echt heel erg leuk, de beeldkwaliteit is goed, de gebruiksvriendelijkheid is oké, maar zijn onze levens spannend genoeg? Voor op reis is ‘ie hartstikke geschikt, zelfs onderwater (dan wel met case), maar wees niet treurig als je er voor de rest niet zoveel mee zal doen…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.