Zwanger worden: het blijkt niet voor iedereen weggelegd. De één overkomt het ‘gewoon’, de ander doet er heel veel moeite voor om in verwachting te raken. Elk verhaal is anders, zo blijkt maar weer. Natuurlijk kun je het lot proberen te helpen. Wie niet waagt, die niet wint, wie niet n**kt, krijgt geen kind. Wat is nou een effectieve ‘zwanger worden app’? We hebben een paar opties onder elkaar gezet.
Tijdens je ovulatie heb je de meeste kans om zwanger te worden. Goed dus om te weten wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Maar ja, hoe kom je daar precies achter? Zeker als je geen regelmatige cyclus hebt, is er geen pijl op te trekken. Een ovulatie app kan daarom de uitkomst betekenen voor sommigen.
5x de beste ovulatie apps
Fertility Friend: geeft inzicht in vruchtbaarheid op basis van temperatuur, vaginale afscheiding en symptomen. Met een betaald lidmaatschap krijg je toegang tot extra functies. Deze app gaat al lang mee en is daardoor een van de meest betrouwbare. (Apple / Android)
Natural Cycles: deze betaalde app is volledig gericht op temperatuurmeting. Elke ochtend meet je je temperatuur onder je tong. Deze zet je in de app en die geeft je een rode of een groene dag, afhankelijk van je vruchtbaarheid. Deze app is wetenschappelijk getest. (Apple / Android)
Clue: Deze app gebruikt een speciaal algoritme om je vruchtbare dagen te berekenen. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe slimmer hij wordt. (Apple / Android)
Mama Apps: Een pakket van 35 Nederlandse apps om gegevens bij te houden en informatie te raadplegen rondom zwanger worden, zwangerschap, kraamtijd, baby’s en kinderen. (Apple / Android)
Mijn Biologische Klok: Een Nederlandse app gemaakt door Predictor (van de zwangerschapstesten). (Apple / Android)
Ladycomp?
Het temperaturen en bijhouden van je cyclus is in principe niet nieuw. Voor de komst van diverse anticonceptie gebruikten veel vrouwen bijvoorbeeld de kalendermethode. De LadyComp lijkt hierop, maar doet dat anders. Die vergelijkt namelijk iedere meting die je doet met 800.000 opgeslagen cycli én met je voorgaande maanden en heeft zodoende een verwachting van een temperatuur. Je temperatuur wordt door diverse factoren beïnvloed, ook door alcoholgebruik, griep of weinig slaap.
TechGirl Anke testte de Ladycomp vanwege anticonceptie-opties, maar je kunt hem natuurlijk juist ook andersom gebruiken!
Isala Zwanger Worden app
Één op de zes Nederlandse paren heeft te maken met vruchtbaarheidsissues. Daarom heeft het Isala ziekenhuis de Zwanger Worden app ontwikkeld. Je krijgt er niet alleen inzicht in je cycluskalender. Ook vind je er handige tips, feiten en fabels over allerlei onderwerpen rondom zwanger worden. Door de ‘Hunault score’ in de app kunnen paren met een kinderwens hun kans op een succesvolle spontane zwangerschap berekenen.
“Ondanks dat er meerdere varianten van cycluskalender-apps bestaan, is de Isala Zwanger worden app uniek, omdat het een persoonsgerichte berekening van de zwangerschapskans biedt”, vertelt gynaecoloog Gijs Teklenburg van het Isala Fertiliteitscentrum.