Vrouw aan het werk achter laptop.

Wil jij software developer worden? Zó begin je!

Je hebt vast wel eens een coole, nieuwe app ontdekt en gedacht: ‘Wow, wat een gave oplossing voor dit probleem’. Soms gebeurt het tegenovergestelde: ‘Nou, waarom biedt deze app eigenlijk alleen een oplossing op deze manier aan? Als ik een app zou maken, dan zou ik …’ And there it is: hét magische moment waarbij je je ineens afvraagt: ‘Wat als ik een software developer zou zijn? Kan ik dit?’ Je doet een basiscursus programmeren en raakt verslaafd aan code.

Je begint te dromen van een baan als software developer maar omdat je geen diploma in Computer Science hebt en tevens geen werkervaring in de IT, heb je weinig moed om de arbeidsmarkt te betreden. Herken jij je hierin? Lees dan gauw hieronder 5 tips voor het maken van een succesvolle carrièreswitch naar software development met een non-technisch CV.

Tip 1) Start met opschrijven waarom je een software developer wilt worden. Start with why!

Iedereen weet dat coderen heel erg complex kan zijn. Soms werkt je code ineens en soms doe je er dagen over om een bug op te lossen. Je motivatie – je WHY – moet dus groter zijn dan de tegenslagen die je ondervindt bij het schrijven van code. Er zijn zoveel mensen die opgeven na een tijdje programmeren, maar als jij weet wat jouw WHY is, dan gebeurt dit minder snel. Jouw grootste motivatie om te leren programmeren ligt in het beantwoorden van deze vragen: ‘Wat wil ik graag bouwen met code? Voor welke problemen wil ik graag oplossingen bieden? Wie kan en wil ik daarmee helpen?’ De volgende keer wanneer je dan met een bug zit, geef niet op, denk aan je WHY!

Tip 2) Verzamel info over hoe het is om als software developer te werken

De volgende stap is te onderzoeken hoe je jouw professionele carrière als software developer wilt gaan starten. Bij wat voor bedrijven, in welke sector, in welke gebieden van technologie en zo nog veel meer dingen die van belang daarvoor zijn. Hoe doe je dit? Door veel contact te maken met andere software developers. Kijk eerst in je eigen netwerk, daarna zou je via platforms als Facebook, LinkedIn maar ook via meetup.com op zoek kunnen gaan naar professionele software developers. Stel hen vragen en begin vooral met de vraag waarom zij in eerste instantie zijn gaan programmeren ;).

Tip 3) Schrijf je sollicitatiebrief, CV en maak een portfolio

Je kan hier anders over denken maar hoe meer sollicitaties je uitstuurt, des te groter de kans dat je aangenomen wordt! Stuur dus zoveel mogelijk brieven uit, verzamel feedback, verbeter alles en probeer het nog een keer. Niet opgeven nu, je WHY is groot genoeg! Het internet staat vol met tips over het maken van sollicitatiebrieven, hoe je bij IT-bedrijven solliciteert en wat ze verwachten. Dus begin te denken als een programmeur: wat kan ik verbeteren aan mijn sollicitatie en hoe kan ik dit stap voor stap doen?

Okay, je portfolio maken. Dat is helemaal superspannend. Hieronder een lijst van een aantal dingen waar je onder andere op moet letten.

  1. Klinkt logisch, maar de projecten van je portfolio moeten zijn gebouwd in de programmeertalen waar in de vacature om gevraagd wordt.
  2. Je portfolio is up to date en bevat geen projecten die langer dan 6 maanden geleden zijn afgerond.
  3. De hoogte van het level van je portfolio is niet van belang. Het enige waar je voor moet zorgen is dat ieder project op zichzelf volledig is qua functionaliteit, dat je in staat bent de code in zijn geheel uit te leggen, vragen hierover te beantwoorden en tenslotte kan uitleggen hoe je bepaalde uitdagingen (lees: bugs) hebt overwonnen.

Het kan zijn dat je dit leest en denkt: maar om aan mijn portfolio te beginnen, moet ik eerst weten met welke programmeertalen ik het beste kan beginnen? Stay tuned! Want hier zal mijn volgende blog over gaan. Het kiezen van programmeertalen om te leren is namelijk een groot onderdeel van de opzet van je carrière als software developer.

Tip 4) Houd rekening met een overbruggingsperiode, zowel financieel als mentaal

Het is heel goed mogelijk dat wanneer je de switch maakt, je ergens als stagiaire begint en dus, ‘onderaan de ladder’. Dat heeft invloed op je financiële plaatje en ook op je schema. Zeker als je voor die tijd iets anders gewend was, kan dit uitdagend zijn. Ga er vanuit dat wanneer je bij een nieuw bedrijf begint, je 100% van de tijd bezig bent met code leren en vaak ook buiten kantoortijd. Dit is opnieuw een scenario waarin het heel belangrijk is om je WHY te weten. Deze periode is niet makkelijk maar… ook niet onmogelijk. Vaak weet je aan het begin van je stageperiode, hoe lang deze duurt. Zorg er dus voor dat je deze periode financieel en qua schema stressvrij kan overbruggen. Dan kan je namelijk in alle vrijheid focussen op code en coole dingen bouwen! Vraag jezelf dus af: hoe kan ik mijn switch zo stressvrij mogelijk maken?

Tip 5) Het allerbelangrijkste: heb vooral plezier!

Wanneer je solliciteert, kan het zijn dat je je druk maakt of je goed genoeg bent. No worries, zelfs senior programmeurs googlen 90% van de tijd naar oplossingen. Van sommige programmeertalen weten ze alles tot in detail en van andere dingen bezitten ze enkel de basis. Ze hebben geleerd om de juiste antwoorden te vinden via StackOverflow en Google. Dat leer jij later ook maar in het eerste stadium gaat het voornamelijk om dit: motivatie en plezier. Zolang jij aantoont wat jouw WHY is en laat zien dat je plezier in het schrijven van code hebt, heb jij die carrièreswitch zo gemaakt!

Meer lezen over software development?

Wil je meer lezen over software development en programmeren? Check dan de volgende 5 items:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.