whatsapp logo

WhatsApp lanceert ‘Keep in Chat’ om verdwijnende berichten te bewaren

WhatsApp-gebruikers kunnen binnenkort eindelijk van een langverwachte functie gebruikmaken: de Keep in Chat-functie. Hiermee kan een verdwijnend bericht alsnog bewaard worden, ook al is de tijdslimiet van 24 uur tot 90 dagen verstreken. Dit is goed nieuws voor degenen die belangrijke informatie willen bewaren die in een verdwijnend bericht is verzonden. Met één (lange) druk op de knop stel je een bericht namelijk veilig.

Hoe de Keep in Chat-functie van WhatsApp werkt

In WhatsApp-gesprekken is het mogelijk om berichten te laten verdwijnen, maar soms wil je deze toch bewaren. WhatsApp introduceert daarom de Keep in Chat-functie. Hiermee kan een verdwijnend bericht alsnog worden opgeslagen. Dat doe je door het bericht lang ingedrukt te houden. De verstuurder van het bericht krijgt dan wel een melding met de vraag of het bericht oneindig bewaard mag worden. Als de verzender hier geen toestemming voor geeft, wordt het bericht alsnog verwijderd na de ingestelde tijdslimiet.

De opgeslagen berichten zijn terug te vinden in een aparte folder in de chat. Dit maakt het gemakkelijker om belangrijke informatie terug te vinden als dat nodig is. De functie is momenteel nog niet voor alle WhatsApp-gebruikers beschikbaar, maar wordt in de komende weken geleidelijk uitgerold.

Waarom berichten moeten verdwijnen

Verdwijnende berichten zijn een handige manier om privacy te waarborgen op WhatsApp. We leven in een tijd waarin privacy en veiligheid belangrijker zijn dan ooit. Deze functie geeft ons meer controle over onze chatgeschiedenis en beschermt onze privacy. Het is ook superhandig voor degenen onder ons die belangrijke informatie ontvangen via WhatsApp en deze informatie willen bewaren zonder dat we ze ergens anders hoeven op te slaan. Soms wil je namelijk niet dat bepaalde informatie eeuwig bewaard blijft. Berichten met gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of adresgegevens, kun je dan ook beter laten verdwijnen na een bepaalde tijd. Dit is waar verdwijnende berichten van pas komen.

WhatsApp biedt al geruime tijd de mogelijkheid om verdwijnende berichten te versturen. Naast de Keep in Chat-functie, kunnen gebruikers ook kiezen voor de optie om berichten na zeven dagen te laten verdwijnen. Dit houdt logischerwijs in dat het bericht automatisch wordt verwijderd als het zeven dagen oud is.

Let op: dit zijn de risico’s van verdwijnende berichten

Het gebruik van verdwijnende berichten brengt ook nadelen met zich mee. Zo kan het gebeuren dat je belangrijke informatie vergeet of dat je per ongeluk een belangrijk bericht hebt laten verdwijnen. Met de nieuwe Keep in Chat-functie van WhatsApp is dit dus verleden tijd. Gebruikers kunnen nu belangrijke informatie opslaan, zonder dat het automatisch wordt verwijderd na een bepaalde tijd.

Een risico is ook dat ontvangers vertrouwelijke informatie alsnog opslaan, zonder dat jij hiervan op de hoogte bent. Het is daarom verstandig om bewust om te gaan met verdwijnende berichten.

Besef ook dat verdwijnende berichten geen garantie bieden voor absolute privacy. Het is nog steeds mogelijk voor ontvangers om screenshots te maken van de berichten voordat ze verdwijnen. Wees dus altijd voorzichtig met het delen van gevoelige informatie via WhatsApp, zelfs als je gebruikmaakt van verdwijnende berichten.

Snelle ontwikkeling

Eerder dit jaar introduceerde WhatsApp al een bètaversie van de Keep in Chat-functie. Hierbij konden gebruikers berichten uit een groepschat toevoegen aan ‘bookmarks’ om ze te bewaren. Dit betekent dat gebruikers een verdwijnend bericht konden opslaan en later bekijken. Iedereen kon een bericht toevoegen aan bookmarks, maar eenmaal verwijderd, verdwenen de bookmarks voor altijd. De bèta was beschikbaar voor Android en iOS, maar niet alle gebruikers hadden toegang tot de nieuwe functie.

Weer een extra tool; what’s next?

De Keep in Chat-functie van WhatsApp biedt gebruikers meer controle over hun verdwijnende berichten en maakt het gemakkelijker om belangrijke informatie te bewaren. Deze nieuwe functie is weer een toevoeging aan de populaire berichtendienst. Ongetwijfeld zal deze dan ook veel worden gebruikt door WhatsApp-gebruikers wereldwijd. De brandende vraag die nu ongetwijfeld bij velen opkomt, is hoelang het nog duurt tot WhatsApp een volgende innovatie introduceert. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd!

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.