kartonnen vr-bril

Wat kun je met de kartonnen VR-bril van de AH Dino’s spaaractie?

Hoewel supermarktketen Albert Heijn waarschijnlijk liever een andere spaaractie had geïntroduceerd deze zomer (na Wuppies, Welpies en Beessies, komt er waarschijnlijk even niks: Oranje doet dit jaar immers niet mee aan de voetbalcompetitie), zijn wij om twee redenen zeer blij dat er iets niet voetbalgerelateerds bij de boodschappen wordt weggegeven. Ten eerste omdat Freek Vonk ermee te maken heeft (verliefd!) en ten tweede omdat er techniek bij komt kijken. Zoals we eerder al schreven, bevat de spaaractie zowel een VR- als een AR-gedeelte.

De spaaractie heet AH Dino’s en het betekent dat je bij een x bedrag aan boodschappen een viertal dinosaurus-stickers krijgt. Soms zijn dit educatieve plaatjes over hoe ze die fossielen blootleggen (met grappige reliëfjes erop zodat het net zand lijkt), soms zijn het gewone dinosaurusplaatjes met meer uitleg en een afbeelding van een bepaald type dino. Maar waar het eigenlijk om gaat zijn de dinoplaatjes met een gekleurde rand eromheen. Daarvan zijn er twintig, en die kun je met je telefoon scannen en zo tot leven laten komen. In ons pakje zat bijvoorbeeld een Styracosaurus (duidelijk de broer van de stegosaurus), die na eentiende van een seconde al werd opgepikt door de telefoon, waarna er ineens een 3D-versie van de Styracosaurus over de salontafel begon te lopen. Natuurlijk niet echt (zo ver is de techniek nou ook weer niet) maar we konden hem bekijken via het telefoonscherm, alsof je een foto gaat maken.

AHDinos6

De gemiddelde smartphone kan niet zomaar dino-plaatjes scannen, want je hebt er wel een app voor nodig. Dat is de AH Dino’s app, die je gratis uit de App Store of Google Play haalt. Ongeveer 80 MB later staat de applicatie op je telefoon, en kies je voor dinoplaatje scannen of VR-bril. Dat dinoplaatje scannen blijft bij die twintig dinoplaatjes, dus die moet je daar wel voor hebben. Het ziet er goed uit in ieder geval: het blijft grappig om te bekijken waar je AR-dinosaurus heen gaat. Er is er bijvoorbeeld ook eentje die nog in zijn ei zit, dat dan bijna live uitkomt. Er zijn interessante dinosaurussen en concepten uitgekozen voor die AR-beleving.

AHDinos3

Voor de VR-beleving doe je er goed aan de bril op te zetten. Het kan ook zonder, maar met bril zit je er helemaal middenin. Je kunt ervoor kiezen de dinosaurussen waarvan je de plaatjes ooit hebt gescand (want die worden opgeslagen in de app) te bekijken met een VR-bril op. Je zit plots middenin een jungle-achtige omgeving waarin die specifieke dinosaurus losloopt, en af en toe komt er een Freek Vonk-hologram in beeld flitsen die fascinerende weetjes over de specifieke dino vertelt. Soms roept hij iets in de trant van: “Zo, die is groot!”, wat je dan wel meer dan eens voorbij hoort komen als je lang kijkt, maar over het algemeen is het tomeloze enthousiasme van meneer Vonk natuurlijk enorm aanstekelijk en niet vervelend.

AHDinos1

Kijk je met de VR-bril naar beneden, dan zie je een menu. Als je lang kijkt naar “VR-bril afzetten”, dan gaat de app terug naar het menu waar al je plaatjes staan. Wat wel gaaf is, is dat de plaatjes in een tijdlijn staan. Sommige dino’s behoren bijvoorbeeld tot Jura, 201 miljoen jaar geleden, terwijl anderen in Laat Krijt tevoorschijn komen, 110 miljoen jaar geleden. Omdat de applicatie niet alleen in samenwerking met Freek Vonk, maar ook met Naturalis is gemaakt (ter ere van de komst van T. Rex Trix in het najaar), heeft de applicatie een hoge educatieve waarde, wat fijn is om te zien. Tech en educatie zijn wat ons betreft een match made in heaven.

AHDinos2

De VR-bril voor deze actie is verkrijgbaar in een kartonnen versie van minder dan vijf euro, en in een plastic versie voor minder dan tien euro. De kartonnen variant is stevig, ziet er vrolijk uit en bevat handig klittenband om te zorgen dat je telefoon goed vastzit. Het enige nadeel is dat niet alle telefoons er geschikt voor zijn. Zo heeft je telefoon een gyroscoop nodig, en moet hij kleiner zijn dan een Samsung Galaxy Note 3 om goed te passen. De bril is wel al in elkaar gezet, wat heel prettig is, want als je andere kartonnen brillen koopt dan moet je deze zelf nog in elkaar puzzelen. Dit eindigt soms in verkeerd gevouwen karton en krakkemikkige brillen. Dat probleem heb je met deze bril niet, dus dat is wel fijn.

AHDinos5

We zijn bovendien positief over de app zelf. Hij werkt snel genoeg, ziet er goed uit en is heel duidelijk. Je hebt maar enkele keuzes, en het spreekt allemaal voor zich waardoor zowel basisscholers als opa en oma ermee uit de voeten kunnen. Het blijft magisch om zo’n dinosaurus plotseling in 3D voor je te zien, of dit nou in AR-vorm werkt of in VR – al heeft de voorkeur voor ons de Virtual Reality-variant door het hologram van Freek en de volledige onderdompeling in dino-wereld, zonder invloeden van buitenaf. Bovendien hoef je de bril niet per se voor deze applicatie te gebruiken natuurlijk: je kunt in de app-winkels op je telefoon ook andere apps downloaden voor een vette VR-beleving, om bijvoorbeeld in een achtbaan te zitten. Wat ons betreft is de VR-bril van Appie een leuke manier om de kinderen eens op een andere manier met hun neus in hun telefoon te zien zitten, al was het natuurlijk leuk geweest als er meer plaatjes waren om op deze bijzondere manier te ervaren.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.