vrouw-koffie-ontspanning-laptop

Wat is Web3?

Web3, ook wel Web 3.0 genoemd, is de derde generatie van het World Wide Web en is de volgende fase in de evolutie van het internet. In deze fase spelen decentralisatie, autonomie en privacy een belangrijke rol. Je hoort de term Web3 steeds vaker maar wat houdt het nu eigenlijk in? In dit artikel gaan we terug naar de basis: hoe zit het precies met Web3?

De term ‘Web3’ werd in 2014 bedacht door Gavin Wood, mede-oprichter van Ethereum, een open source platform voor cryptovaluta. Sindsdien heeft de term zich langzaam ontwikkeld.  Web3 is een op blockchain gebaseerde technologie en een belangrijke stap op weg naar het verstrekken van open en betrouwbare netwerken.

Wat is het verschil tussen Web1, Web2 en Web3?

De geschiedenis van het internet is verdeeld in deze drie fasen. Die helpen ons begrijpen waar het internet zich naartoe ontwikkelt.

Web 1.0: Alleen lezen

De eerste versie van internet, nu bekend als Web 1.0, vond plaats van ongeveer 1990 tot 2004. Web 1.0 bestond voornamelijk uit statische websites en veel ervan waren gemaakt met behulp van ‘open protocollen’ zoals HTTP, SMTP en FTP. Het was grotendeels een online bibliotheek met hyperlinks en er was nog geen interactie. 

Web 2.0:  Lezen – schrijven

Web 2.0 begon rond 2004 en is de huidige versie van het internet. Het brengt sociale netwerken en gebruikersinteractiviteit met zich mee. Het is een interactiever internet door ontwikkelingen van webtechnologieën zoals Javascript, HTML5 en CSS3. Met Web2 begonnen mensen hun eigen inhoud te creëren en te publiceren. Daarmee namen ze actief deel aan het internet in plaats van alleen maar passief te lezen. Maar het grootste deel van die activiteit werd uiteindelijk gedistribueerd door grote technologiebedrijven zoals Facebook, Google, Apple & Amazon. Zij steken er het meeste geld in creëren gecentraliseerde diensten. Ook behouden ze de meeste controle dankzij het verzamelen en het verkopen van onze data.

Web 3.0:  Lezen-schrijven-eigenaarschap

Web3 of Web 3.0 is de toekomst van het internet en het is een term geworden voor de visie van een nieuw en beter internet. Het zou deze gecentraliseerde bedrijfsplatforms moeten vervangen door open protocollen en gedecentraliseerde technologieën zoals blockchain, cryptocurrencies en NTF (Non-fungible Token).  Het idee van een decentraal internet is dat gebruikers daadwerkelijk eigenaar van hun data zijn.

Web3-platforms zouden makers en gebruikers een manier kunnen bieden om geld te verdienen met hun activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan NFT’s die het voor kunstenaars mogelijk maken om direct geld te ontvangen voor hun werk.

Hoewel Web3 nog volledig in de kinderschoenen staat, wijzen veel Web3-enthousiasten op de belofte van  een meer democratisch en meer open internet. Decentralisatie van diensten betekent dat iedereen eigenaar kan zijn. Maar het belooft ook meer  transparantie, omdat blockchain-data volledig openbaar is, zodat deelnemers kunnen zien wat er gebeurt.

Kenmerken van Web 3.0

  • Decentralisatie: Blockchain zal helpen om de gegevensopslag te decentraliseren. Omdat informatie wordt gevonden op basis van de inhoud, zou deze op meerdere locaties tegelijk kunnen worden opgeslagen en dus decentraal kunnen zijn. Daarmee moet er ook vertrouwen gewekt worden. Wanneer er een geverifieerde authenticiteit is in een virtuele wereld.  
  • Betrouwbaar Web 3.0 zal ook betrouwbaar moeten zijn. Dit betekent dat de deelnemer rechtstreeks kan communiceren zonder tussenpersoon of  toestemming.
  • Identiteit:  Iedereen op Web 3 zou zijn eigen unieke identiteit hebben en die geeft je op een ongekende manier controle over het eigendom van jouw data.
  • Artificial Intelligence en Machine Learning: Computers zullen informatie op dezelfde manier kunnen begrijpen als mensen door middel van technologieën gebaseerd op semantische webideeën en taalverwerking.
  • Connectiviteit: Het internet zal voor iedereen en altijd toegankelijk zijn. De informatie zou beter toegankelijk zijn via applicaties en met een groeiend aantal alledaagse apparaten die op internet zijn aangesloten zoals Internet Of Things.

Dat klinkt veelbelovend, maar zoals bij elke tech-ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat, zijn er ook twijfels en onzekerheden.

Beperkingen van Web3

  • Web 3.0-technologie is intelligenter, efficiënter en toegankelijker dan eerdere generaties, maar de technologie is echter nog niet helemaal klaar voor algemeen gebruik. Dit zal verder doorontwikkeld moeten worden de komende jaren.
  • De beperkte schaalbaarheid van transacties maakt dat alles iets langzamer gaat dan in de Web 2 .0
  • Voor beginnende gebruikers kan het lastig zijn om hun wallets met Web3 applicaties te verbinden en alles op een veilige manier te regelen. Voor sommige applicaties is zelfs een behoorlijke technische kennis vereist.
  • Decentralisatie brengt ook vraagstukken rondom wet- en regelgeving met zich mee.
  • Cybercriminaliteit, haatzaaien en desinformatie zijn al moeilijk te controleren door bijvoorbeeld de politie. Dat zal nog lastiger worden in een gedecentraliseerde structuur vanwege het gebrek aan centrale controle.

Conclusie

Web3 is een jong en evoluerend ecosysteem. Het is een visie om een ​​beter internet te creëren van een gedecentraliseerd en open web met meer bruikbaarheid voor zijn gebruikers. Hoe Web3 er uiteindelijk uit gaat zien, is nog steeds grotendeels onbekend.  Misschien staan we aan het begin van een nieuwe internetrevolutie waar mensen volledige controle hebben over hun gegevens en privacy. Mogelijk gemaakt dankzij blockchain-technologie. Bij TechGirl blijven we deze ontwikkeling volgen en houden we je natuurlijk op de hoogte.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.