inkomend telefoontje op smartphone

Wat is spoofing en wat kan je ertegen doen?

Word jij de afgelopen tijd ook gebeld door onbekenden, die aangeven dat jij hen net hebt gebeld? Als jij rustig op de wc memes zat te scrollen, kan dat natuurlijk niet waar zijn. Een nóg betere aanwijzing dat dit niet kan kloppen: in je lijst van oproepen staat helemaal geen uitgaande call naar deze persoon. Misschien is het dan tijd om even achter je oren te krabben. Ben je misschien het slachtoffer geworden van spoofing?

Wat is spoofing?

Bij spoofing neemt iemand een valse identiteit aan, meestal om anderen op te lichten. Er zijn meerdere manieren om dat te bereiken, zoals via e-mail of door het versturen van brieven. Een oplichter hoopt dat je denkt dat hij bijvoorbeeld jouw bank is en dat je geld naar hem overmaakt of andere informatie geeft. In dit artikel gaan we alléén in op de mobiele variant van spoofing.

In dat geval neemt iemand anders – doorgaans een oplichter – jouw mobiele nummer aan. Hij belt niet via jouw nummer, maar plaatst enkel jouw nummer in het display van degene die hij belt. Dat doet een oplichter vaak via een app, waarmee hij zijn eigen telefoonnummer kan vervangen door een ander telefoonnummer. Het potentiële slachtoffer denkt dat hij door jouw 06-nummer gebeld wordt en neemt op. Een oplichter zal vervolgens vragen stellen en hoopt daarmee informatie los te krijgen. Achteraf is het spoor alleen naar jouw mobiele nummer te herleiden…

Als het potentiële slachtoffer niet opneemt, ziet deze wel een gemiste oproep van jouw mobiele nummer. Deze persoon belt jou dan misschien terug met de vraag waarom je hem of haar net hebt gebeld. Dat levert vaak een hele discussie op. “Nee, ik heb jou niet gebeld?!” versus “Jawel, ik zie jouw nummer toch in mijn gemiste oproepen!” Heel vervelend, zeker als je door meerdere mensen op een dag wordt ’teruggebeld’.

Hoe stop je dit?

Het is logisch dat jij je er niet fijn bij voelt, dat jouw nummer gebruikt wordt voor dit soort oplichtingspraktijken. Als iemand daadwerkelijk wordt opgelicht en dat is via jouw mobiele nummer gebeurd, kan de politie vragen komen stellen in het geval dat er aangifte wordt gedaan. Ook is het niet ideaal dat je telkens gebeld wordt door mensen die denken dat jij hen net geprobeerd hebt te bellen.

MobileMobile

Mocht je hopen op een antwoord, hoe je deze oplichtingspraktijken kunt stoppen… dan hebben we slecht nieuws voor je. Dat kan kennelijk niet. Het advies dat door vrijwel alle mobiele providers wordt gegeven, is om af te wachten en te hopen dat het voorbijgaat. Oplichters gebruiken namelijk in korte periodes verschillende mobiele nummers. Gebruiken ze deze week jouw mobiele nummer, dan gebruiken ze volgende week weer dat van iemand anders. Het zou dus vanzelf over moeten gaan.

Houd je er echt langer last van, dan raden de providers je aan om een ander 06-nummer te nemen. Succes niet gegarandeerd, want misschien wordt ook dat nummer een keer gebruikt voor spoofing… Er is dus helaas nog geen oplossing. Heb jij wel dé gouden tip, laat het ons dan weten in de comments!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.