tandwielen process verbetering "Robotic Process Automation"

Wat is Robotic Process Automation (RPA)?

Wellicht heb je de term RPA al weleens voorbij horen komen, maar misschien is het ook nog wel helemaal nieuw voor je. Leuk in ieder geval dat je er meer over wil weten! TechGirl Hilde schrijft er momenteel haar scriptie over. Mooie aanleiding om de TechGirl community bij te praten.

Wat is RPA?

Ondanks dat er verschillende manieren van automatiseren op de markt zijn, is Robotic Process Automation (RPA) een van de nieuwste daarvan. Met RPA kan je veelvoorkomende en repetitieve handelingen laten oppakken door een stuk software. Dit stuk software vertel je precies welke stappen je normaal zelf doorloopt, zodat het herhaald kan worden.

Zoals de naam al zegt, worden met RPA processen geautomatiseerd. Dit met als doel om de processen efficiënter, sneller, goedkoper etc. te laten verlopen. Daarom wordt RPA vooral toegepast op processen waar mensen veel tijd aan kwijt zijn, die vaak voorkomen en voor de mens behoorlijk saai zijn.

MobileMobile

Voorbeeld: een online bestelling

Een voorbeeld: Bij een webshop komt er een bestelling binnen. Een medewerker typt de informatie over in de boekhouding. Als de informatie van de bestelling op een overzichtelijke manier binnenkomt, kan een RPA robot ingericht worden die precies weet welke informatie hij van plek A naar plek B moet kopiëren. RPA wordt dan ook vaak toegepast voor copy-paste klusjes.

RPA software

Voorbeelden van leveranciers van RPA software zijn UIPath, Automation Anywhere en Blue Prism. Alle drie zijn ze tussen 2001 en 2005 opgericht en de laatste jaren meer in opkomst gekomen. Deze drie voorbeelden zijn echt op zich zelf staande RPA tools, terwijl je ook leveranciers hebt die RPA functies aanbieden in ander soort software. Voorbeelden hiervan zijn Pegasystems en Cognizant.

Wat is RPA niet?

  • Een fysieke robot. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, heeft RPA helemaal niks met fysieke robots te maken. Het is puur een stukje software.
  • Zelfdenkend. Tenzij je RPA combineert met Artificial Intelligence (AI), zal RPA niks anders uitvoeren dan de precieze stappen die je hem hebt vertelt. Komt de RPA robot een situatie tegen die anders is? Dan werkt hij gewoon niet verder, tenzij er geprogrammeerd is dat hij wel iets anders moet doen.

De komende tijd zullen er meer artikelen over RPA verschijnen. Heb je een specifieke vraag over dit onderwerp? Laat het hieronder weten in de comments, dan kunnen we dit meenemen in onze artikelen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.