geld verdienen

Wat is een NFT en wat kan ik ermee?

Blockchain, dat heeft toch met Bitcoin te maken? Klopt, maar het is ook de technologie die een NFT mogelijk maakt, een veelbesproken onderwerp. Maar wat is het? En wat zijn de beste voorbeelden?

NFT staat voor “non-fungible token” of “niet-vervangbaar token”, maar dat zegt eigenlijk nog niet zoveel. Kort uitgelegd: hiermee kun je het eigendom van unieke digitale items kopen en verkopen en bijhouden wie de eigenaar is met behulp van de blockchain. Het kan one-of-a-kind zijn, zoals een echt schilderij, of één kopie van vele, zoals bijvoorbeeld Pokémonkaarten of voetbalplaatjes. Met de blockchain kun je dus bijhouden wie de echte eigenaar is van het bestand.

Wat kun je met een NFT?

NFT’s kunnen echt alles wat digitaal is zijn, denk aan tekeningen, muziek, een stukje software of een foto, maar veel van de huidige hype is omdat het gebruikt wordt om digitale kunst te verkopen. Een NFT voorkomt niet dat er kopieën van een bestand worden gemaakt, maar de persoon met de NFT in handen heeft wel het origineel. Vergelijk het met een schilderij. Voor een originele van Gogh tellen liefhebbers miljoenen neer, voor een kopie (zelfs als deze mooier of net zo mooi is) slechts een schijntje. Het gaat er, voor sommige mensen, om dat je het origineel in handen hebt. Een NFT biedt deze mogelijkheid voor digitale kunst of objecten.

Geef eens wat voorbeelden?

In 2017 begon het al met Cryptokitties, een online spel dat draait op de Ethereum-blockchain. In het spel verzamel je virtuele katten waarmee je kunt broeden. Vervolgens kun je ze weer verhandelen. De individuele katten zijn met NFT versleuteld, zodat er maar één echte eigenaar is.

De hype-cycle van 2021 rondom NFT’s begon dit voorjaar op te laaien toen de oprichter van Twitter een gesigneerde tweet te koop aanbood als een NFT. Daarna verkocht Don Diablo een digitale concertervaring voor 1 miljoen euro en nu heeft zelfs Ellen DeGeneres er eentje van een gesigneerde foto geveild voor het goede doel. Elon Musk verkocht een lied over NFT’s als NFT en Paris Hilton verkoopt digitale kunstwerken voor miljoenen.

Vooralsnog lijkt het dus vooral een gimmick. Maar er ontstaan al verschillende serieuze platforms waar kunstenaars hun werk aanbieden of waar muziek of films worden verhandeld. Het internet was (en is) een plek van ongegeneerd en ongestraft kopieën maken en verspreiden, waardoor creators moeilijk geld kunnen verdienen. Maar de blockchain, en deze hype, geeft hen de controle over hun werk en inkomsten terug.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.