Facebook is dit jaar niet al te best in het nieuws geweest met haar stamelende Mark Zuckerberg en het hele drama rondom #deletefacebook. Echter hoeft dat niet de reden te zijn om Facebook zat te zijn. De interface is al die jaren nagenoeg onveranderd gebleven en na zoveel lief en leed delen op een profiel, heb je misschien juist eens behoefte aan een schone lei. Maar, wat is nou een goed alternatief voor Facebook?

MeWe

Zoals ik net al schetste zijn er diverse redenen om (even) klaar te zijn met Facebook, en soms maakt het toch wel uit wat je beweegredenen zijn om over te stappen. MeWe is bijvoorbeeld een soort Facebook dat heel erg geënt is op transparant zijn: “Brilliant features with no BS. No Ads. No Spyware.” Kortom, het is bijna het tegenovergestelde van Facebook in vele opzichten, maar ook weer totaal niet: qua interface en hoe het werkt is het namelijk bijna hetzelfde. Vind je het dus eigenlijk moeilijk om Facebook te verlaten omdat je het zo goed kent, dan is Mewe een goede keuze.

Nuzzel

Zit je vooral op Facebook om te weten waar andere mensen veel over praten, in plaats van zelf veel te zenden, dan zou je Nuzzel eens kunnen proberen. Je kunt je social media eraan toevoegen, waarmee je zelfs een soort nieuwsbrief naar jezelf kunt laten sturen met daarin de meest besproken onderwerpen onder de mensen die je volgt, maar ook in het algemeen over de hele wereld. Vooral als je een constante nieuwshonger hebt, dan is dit een fijne app om te gebruiken.

Nextdoor

Je hebt wel buurt-Whatsappgroepen, maar dan moeten je buren wel je nummer hebben. Op Nextdoor geef je je nummer wel aan de website, maar niet per se aan je buren. Je kunt op Nextdoor net als op Facebook-groepen berichten achterlaten voor de hele groep: van vermiste katten tot een gestolen fiets, van een weg die wordt afgesloten tot de openingstijden van de lokale supermarkt. Je kunt er lekker met je buren kletsen over dingen die je buurt aangaan of bijvoorbeeld een buurt-BBQ op touw zetten zodat je eindelijk eens meer te weten komt over die toffe buurman.

Er zijn nog meer alternatieven om te onderzoeken, zoals Ello, Diaspora en Vero. Het hangt er echter heel erg vanaf waarvoor je Facebook voornamelijk gebruikt. Is het bijvoorbeeld zoals ik, omdat je vooral op de hoogte wilt zijn van welke evenementen eraan komen om zo inspiratie op te doen, dan heb je nog weinig alternatieven die zo goed zijn als Facebook.

Mocht je het enorme platform toch verlaten, houd er voor je Facebook definitief gedag zegt wel rekening mee dat je andere websites normaliter benaderde door je Facebook-inlog te gebruiken en je daar mogelijk wat meer werk aan hebt in het vervolg. Maar daar krijg je wel een heleboel privacy en vrijheid voor terug, uiteraard afhankelijk van wat je vervolgstappen zijn en met welk social medium jij je gegevens (en je leven?) weer besluit te delen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.