"you've been hacked"

Wat is doxxing en waarom buigt de overheid zich erover?

Het is de laatste tijd veel in het nieuws: doxxing. Een opvallend woord, maar wat betekent het en waarom is het zo belangrijk dat de overheid zich ermee bezig houdt? 

Doxxing (wat ook wel doxing wordt genoemd) betekent dat je ‘dox dropt’, waarbij dox staat voor docs, documenten dus. Het verschil tussen andere hackpraktijken en doxxing is dat die laatste variant vaak persoonlijker is. Je zet bewust iemands documenten live om iemand kwaad te doen, in plaats van bijvoorbeeld iets aan de kaak te stellen of geld te verdienen. De meest bekende vorm van doxxing is wanneer er op social media een adres van bijvoorbeeld een politicus of activist wordt geplaatst. Dat wordt pijnlijk duidelijk in de aangrijpende documentaire over Akwasi. 

Doxxing

Doxxing kan alleen al het bekendmaken van een naam zijn, maar bijvoorbeeld ook iemands (werk)adres, telefoonnummer of inloggegevens. Het is zonder toestemming online gezet en vervolgens maken andere mensen er mogelijk misbruik van. Dat kan bijvoorbeeld door vervelende pakketjes te sturen of met spandoeken naar iemands huis te gaan. Het is een heel persoonlijke en beangstigende methode, omdat het vaak gegevens zijn die je niet zo makkelijk verandert. En die bovendien vaak ook andere mensen aangaan, zoals de kinderen van het slachtoffer die ook op dat adres wonen.

Het kabinet werkt aan een verbod op doxxing. De Tweede Kamer is erover te spreken, maar ziet graag dat de maximale straf hoger wordt. Diverse politici willen dat er een gevangenisstraf van maximaal een jaar op komt of een boete van maximaal 9.000 euro. Andere politici zien het liever nog wat strenger: twee jaar gevangenisstraf en een boete van 22.500 euro als maximum. Word je gedoxxt, dan kun je vanaf volgend jaar terecht bij een speciaal meldpunt. Het is belangrijk dat de informatie zo snel mogelijk offline wordt gehaald. Daarvoor moet echter wel een officieel bevel bestaan van de Officier van Justitie.

Informatie op straat

Het is voor veel ondernemers vervelend dat informatie uit het Kadaster en de Kamer van Koophandel online staat. Zeker met het oog op doxxing is dit een risico. Hier wordt aan gewerkt, maar er is laatst specifiek voor de KvK-informatie besloten om dat gewoon live en openbaar te laten staan. Het kan iets zeggen over de betrouwbaarheid van een bedrijf naar de klanten toe. Of dat nog een staartje krijgt, dat is nog onbekend, maar misschien kan een verbod op doxxing helpen om in ieder geval het misbruik van deze informatie te bestrijden. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.