Anke en Hilde

Wat is de snelheid van 5G?

5G: we horen er al jaren over op verschillende manieren. Er wordt veel gepraat over de technologische revolutie die het met zich meebrengt, maar ook over de angst voor de gevolgen van 5G-straling voor de gezondheid. Maar wat is het eigenlijk en wat is de snelheid van 5G?

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie van het mobiele netwerk. De “G” wordt gebruikt om de verschillende generaties communicatietechnologie te benoemen voor mobiele apparaten. 5G  is de opvolger van het 4G-netwerk. Het idee achter deze ontwikkeling is om het draadloze internet veel sneller te maken, zodat meer apparaten tegelijkertijd kunnen worden aangesloten. Een snellere dataoverdracht betekent immers beter kunnen streamen en downloaden, dus ook een breed scala aan nieuwe toepassingen.

Wat is de snelheid van 5G?

De snelheid van de nieuwe standaard zal veel sneller zijn. We moeten er wel bij zeggen dat het afhangt van je provider of je lagere of hogere snelheden hebt.

In theorie moet het 5G-netwerk tot wel 800 gigabit per seconde bereiken, hoewel in de praktijk wordt uitgegaan van gemiddeld 10 gigabit per seconde En dat terwijl 4G uitblinkt met een theoretische 100 Megabits per seconde (Mbps). Dat betekent dat 5G honderd keer sneller is dan de huidige 4G-technologie.

Maar nog belangrijker is dat 5G werkt met een lagere latentie. Latentie is de tijd die nodig is om een ​​datapakket binnen het netwerk over te dragen. Momenteel zijn er al zeer lage latenties, maar 5G belooft deze te verlagen tot tussen 1 en 2 milliseconden. In perspectief: 4G-technologie heeft meestal een latentie van 50 milliseconden heeft.

Dit betekent dat interacties met internet of de cloud vrijwel onmiddellijk kunnen plaatsvinden. Klik je op een foto in de cloud, dan duurt het openen net zo lang als wanneer je de foto al in het geheugen van je mobiele telefoon zou hebben staan. Je kunt nog snel een film downloaden voordat je aan boord gaat, of gamen in de cloud.

Hoe werkt 5G-technologie?

5G maakt gebruik van veel technologie om deze hoge snelheden te bereiken. Deze technologie kan werken door middel van millimetergolven, een specifieke frequentie voor 5G-technologie. Dit zorgt ervoor dat gegevens veel sneller kunnen worden overgedragen dan momenteel mogelijk is.

Maar millimetergolven reizen niet gemakkelijk door gebouwen of vaste objecten, dus 5G profiteert van kleine cellen of stations die in elke 250 meter in stedelijke gebieden worden geplaatst. Dit zorgt op verschillende plaatsen voor een betere dekking.

Deze stations zullen gebruik maken van meervoudige input en multiple output technologie (MIMO). Dat wil zeggen: het heeft meerdere antennes die tegelijkertijd verbinding kunnen maken met meerdere apparaten. De grote diversiteit aan technologische en infrastructuurveranderingen die inherent zijn aan de implementatie van 5G-technologie zal enorme voordelen opleveren, evenals mogelijke uitdagingen voor elk van de gebruikers, bedrijven en serviceproviders.

Welke vragen heb jij nog over 5G?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.