Elektrische auto

Wat is de beste elektrische auto van dit moment?

Vroem vroem! Nu je met sommige auto’s bepaalde stadscentra niet eens meer in mag en klimaatverandering aan de orde van de dag is, wordt het tijd om te kijken naar milieuvriendelijkere alternatieven. Zoals het OV. Einde artikel. Nee, soms is het hebben van een auto nou eenmaal makkelijker. Alleen mag die auto bést een beetje beter voor het milieu zijn! Maar wat is de beste elektrische auto van dit moment?

First things first. Want wat is een elektrische auto eigenlijk? Een elektrische auto is een auto met een elektromotor voor de aandrijving. Je hebt drie verschillende type elektrische auto’s: volledig elektrisch, een (plug-in) hybride of een range extender. Het belangrijkste verschil zit hem in de aandrijving van de auto. Een elektrische auto is (joh) volledig elektrisch en heeft dus geen verbrandingsmotor. Een hybride auto heeft dat wél, naast een accu. De accu van een hybride auto wordt herladen door restenergie die vrijkomt tijdens het rijden en remmen. Korte ritten kan een hybride op stroom rijden, vervolgens schakelt hij automatisch over op die benzinemotor. In principe laad je een hybride auto dus niet op ‘aan het stopcontact’, tenzij je een plug-in hybride hebt: daarmee kan dat wel.

Tot slot heb je ook nog auto’s met een range extender. Daarmee rijd je volledig op stroom, maar heb je ook een (kleine) brandstofmotor aan boord. Als de stroom op dreigt te raken, wordt de accu toch opgeladen. Deze motor drijft dus niet de wielen aan, maar laadt de accu bij.

Zo, theorie gehad, tijd voor de praktijk! En de beste elektrische auto van dit moment is …

De Tesla Model 3

Jep. We hebben vijf auto’s naast elkaar gezet voor deze vergelijking (de Tesla Model 3, Renault Zoe, Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf en de Seat Mii Electric) en de beste elektrische auto van dit moment is toch echt de Tesla Model 3. En ook meteen de duurste. Want ook al is de Model 3 de ‘goedkoopste’ Tesla van het moment, met een prijsje vanaf 47.800 euro is-ie alsnog niet goedkoop. Afhankelijk van of je nog ergens wat extra kleingeld hebt liggen kun je kiezen voor verschillende varianten, van de Standard Range met een actieradius van 352 kilometer tot de Long Range met een actieradius van 496 kilometer.

En met die actieradius steekt Tesla toch echt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het instapmodel van de Nissan Leaf heeft bijvoorbeeld een actieradius van 270 kilometer, de Renault Zoe moet het doen met 300 kilometer en de e-Golf heeft een actieradius van 230 kilometer. En de Seat Mii is weliswaar lekker klein, maar heeft ook een actieradius van ‘slechts’ 260 kilometer.

Opladen tijdens een kop koffie 

Die actieradius is voor een elektrische auto echt heel belangrijk. Want een benzine-auto gooi je vol in vijf minuten, maar een elektrische auto heeft wel wat langer nodig. Even een vergelijking: heen en terug van Enschede naar Amsterdam is zo’n 320 kilometer. Dan moet je dus op de terugweg halverwege Amersfoort een uur wachten tot je auto weer bijgeladen is, want ook al heet het ‘snelladen’, de gemiddelde elektrische auto heeft alsnog een uur tot anderhalf uur nodig om van 20 naar 80% te gaan. Tesla daarentegen heeft haar eigen ‘Tesla Supercharge Stations’. En supercharge is dan ook echt supercharge, want even een toiletbezoekje en een kop koffie en je kunt een halfuurtje later weer verder met een volle accu. Tja, dat scheelt dus wel …

Ons advies: nog heel even wachten

Tenzij je ergens 50.000 euro hebt liggen voor een gloednieuwe Tesla of geen lange afstanden aflegt, raden wij je aan om nog heel even te wachten met het aanschaffen van je nieuwe elektrische auto. Elektrische auto’s zijn namelijk hotter dan hot en veel autofabrikanten zijn op dit moment bezig met nieuwe varianten. Zo komt Volkswagen vanaf komend voorjaar met de gloednieuwe ID.3: een actieradius van 420 kilometer tegen een prijs vanaf net iets onder de 40.000 euro. En ook Seat schijnt bezig te zijn met een nieuwe elektrische auto: de el-Born. Deze moet zo’n 37.500 euro gaan kosten en brengt je net als de ID.3 420 kilometer ver. Beide auto’s moeten zelfs aan een snellaadpunt binnen 45 minuten van 0 naar 80% gaan. En die snellaadpunten worden er ook steeds meer, want meer elektrische rijders betekent meer vraag naar (openbare) oplaadpunten. Kortom: héél even wachten nog, dan kun je komend jaar wél milieuvriendelijk van Enschede naar Amsterdam en terug met je eigen auto.

Als goedkoper alternatief zou je ook voor de Fiat 500 elektrisch kunnen gaan. Naast dat deze auto volledig elektrisch is, is hij ook een stuk goedkoper.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.