Wat betekent ‘robotica’?

Als jij het woord ‘robotica’ hoort, gaat je hart dan sneller kloppen? Zie je een robot voor je, al dan niet in een (soort van) menselijke vorm, die iets doet waardoor jouw leven makkelijker wordt? Of gaan je nekharen direct overeind staan en denk je ‘mijn werk wordt overgenomen!’. TechGirl Marianne zocht uit wat robotica nou precies inhoudt, én wat het betekent voor onze wereld.

Wat betekent Robotica? 

Volgens het Cultureel Woordenboek betekent robotica dit: 

“Leer van de theoretische en praktische uitvoering van arbeidsprocessen door robots, met behulp van regeltechniek en sensoren. Een robot is een ietwat mensachtige machine die taken kan overnemen, waarvan men vroeger dacht dat die alleen door mensen konden worden verricht.”

We worden aan alle kanten omringd door Robotica

Als je de definitie leest worden we eigenlijk in ons dagelijks leven aan alle kanten al omringd door robotica. Je koffiezetapparaat, je vaatwasser, je wasmachine, de auto, Google home, etcetera etcetera. Allemaal dingen waarbij je (voor een deel) geen handen meer nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen. Even een stukje historie: Het woord ‘robot’ werd voor het eerst in 1920 gebruikt in een toneelstuk in Tsjechië. Het is afgeleid van het  Tsjechische woord robota, dat ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’ betekent.

Robots zijn vaak voor een specifieke taak gemaakt

In de auto-industrie of verpakkingsindustrie staan robots die één taak hebben en alleen dat kunnen doen. En ook robots in bijvoorbeeld ziekenhuizen, voor in de operatiekamer, zijn goed in één bepaald soort operatie. Ze kunnen bijvoorbeeld tot op de millimeter een hartoperatie uitvoeren, maar een botbreuk rechtzetten wordt ‘m niet. In een operatiekamer waar de patiënt toch slaapt, is het vooral handig dat de robot kan doen wat hij moet doen. Stuur je een zorgrobot naar een dementerende bejaarde, dan is het belangrijk dat de robot een ‘vriendelijk’ uiterlijk heeft en er meer mensachtig uitziet. 

Onderzoek naar de toepassingen van robots

In veel bedrijven wordt onderzocht hoe we robots nog intelligenter krijgen. Hoe kunnen robots hun omgeving zo scannen dat ze niet tegen elkaar aan lopen of vliegen? Of niet meer struikelen over drempels? Als je bijvoorbeeld al kijkt naar Roomba’s, dan zie je hoe moeilijk het is om een robotstofzuiger niet tegen stoelpoten op te laten botsen. Maar er kan ook al fantastisch veel met robotica. En dat laten we je graag zien in ons robotica-dossier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.