Wandelen

Wandelen met Wikiloc: dé wandelapp die je moet proberen

Met een lang weekend kamperen in de Ardennen in het vooruitzicht leek het TechGirl Anke V goed om vooraf wat wandelingen op te zoeken die ze vanaf de camping konden starten. De camping zelf had geen tips op de website staan, maar gelukkig weet Google dan natuurlijk raad. De ene na de andere wandelsite struinde ze af en voor ze het wist had ze een aantal toffe wandelroutes te pakken, allemaal uitgestippeld door andere wandelaars met Wikiloc. Huh, Een soort Wikipedia voor (wandel)routes. Klinkt goed? Lees dan vooral even verder!

Navigeren met Wikiloc

Voorheen gebruikte ik op vakantie of in de weekenden vaak Maps.me. Maar die gebruikte ik meer om zelf mee te navigeren, niet om echt een vaste route mee te fietsen of wandelen. En dat kan met Wikiloc dus allebei. Gewone fietsroutes kun je in de app vinden, MTB-routes en wandelroutes. Voor het laatste heb ik de app nu in de Ardennen kunnen gebruiken, maar er blijken ook nog routes voor zeilen, kajakken, rolstoelvriendelijke routes en lange toertochten met de fiets in te staan.

Het mooie is dat mensen deze routes zelf kunnen plaatsen en anderen er een mening over kunnen geven. Wat fijn hieraan is, is dat je met dit soort routes niet altijd de standaard aangegeven routes in een gebied bewandeld, maar dat je er wel zeker van bent dat de route te bewandelen is en dat je weer uitkomt bij je startpunt. Zo koos ik voor een route die zo min mogelijk langs autowegen zou gaan en dat bleek ook echt het geval. Top!

wikiloc

Alternatieve wandelapps

En natuurlijk zijn er ook een heleboel alternatieven te vinden en kom je een heel eind met Maps.me en met Google Maps, maar wie net als ik van wandelen houdt, merkt al heel snel dat deze apps onvoldoende op de wandelaar zijn ingesteld. Toegegeven, Maps.me heeft me tijdens wandelingen op de bonnefooi al een aantal keren heel goed geholpen om weer op de route te geraken, maar de routes van Wikiloc volgen niet altijd de vaste routes uit het gebied en dat is nou juist zo fijn eraan. Je kunt net als ik uitgaan van de wandelingen van anderen en die lopen of je gaat zelf wandelen en neemt je route met de app op. Ben je na je wandeling tevreden over wat je hebt gedaan, dan kun je je wandeling delen met anderen.

Vanzelf een seintje

Wat ik zelf het meest handig vond van Wikiloc, is dat je je telefoon lekker in je tas kan houden. Je hoeft echt niet continue met je telefoon voor je neus rond te lopen. Je loopt dan wel niet continu dezelfde route, maar je loopt vaak wel over bestaande wandelpaden. Op het moment dat je een verkeerde weg inslaat geeft de wandelapp een seintje. Sla je de juiste weg in? Ook dan krijg je een seintje en die twee geluiden zijn goed van elkaar te onderscheiden. Persoonlijk vond ik dit ontzettend handig. Zo handig dat ik de app zeker vaker ga gebruiken, ook bij kortere wandelingen in Nederland.

Wikiloc is er voor Android en iPhone en kost na een proefperiode van 14 dagen €9,99 per jaar. Daarvoor krijg je een reclamevrije app en steun je dit platform boordevol (wandel)routes.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.