blij persoon

Waarom wij niet kunnen wachten op 5G in Nederland

5G is aan. Vodafone was de eerste in Nederland die 5G officieel in de lucht had. Tegelijkertijd is het nog niet volop beschikbaar. Enerzijds omdat het nog steeds volop getest wordt, anderzijds omdat onze smartphones vaak nog niet capabel zijn om 5G te ondersteunen. Jammer ,want 5G kan ons niet snel genoeg komen. Dit is wat we denken dat we kunnen halen uit 5G in Nederland.

Wat 5G kan doen op persoonlijk vlak, dat is waarschijnlijk wel voor te stellen. Een snellere dataoverdracht betekent immers beter kunnen streamen en downloaden. Er is echter nog veel meer waar 5G een enorme invloed op kan hebben. Dit zijn enkele voorbeelden:

Zelfrijdende auto’s

De reden dat we Nederland een perfect land vinden 5G volop te gebruiken, is omdat we zo’n klein en extreem dichtbevolkt land zijn. Onze wegen zijn druk, het fileprobleem is aanwezig en juist omdat we zo klein zijn, is het relatief makkelijk om te zorgen dat het netwerk over ons hele land aanwezig is. Allemaal dingen die enorm handig zijn om zelfrijdende auto’s in te zetten. Het is natuurlijk ook extra uitdagend, want we hebben weinig extreem lange wegen, het is voornamelijk kleine stukjes. Maar juist omdat dat netwerk in ons kleine landje vrij goed kan worden geconcentreerd, heeft elke auto als het goed is over het hele land -straks- ‘bereik’. Hierdoor kunnen we transport met de auto veiliger maken, kun je ook denken aan een soort ‘huur’-auto’s waardoor minder mensen een eigen auto nodig hebben en zal het fileprobleem afnemen. 

Slimme huizen

Hoewel de meeste apparaten in huis best goed werken op het wifi-netwerk, kan het allemaal net even sneller en stabieler. 5G moet dat verschil gaan maken. Het zal er waarschijnlijk voor zorgen dat apparaten altijd aan kunnen staan en altijd met elkaar in verbinding staan. Zo heb je te allen tijde toegang tot elk slimme apparaat in je huis. En: als het goed is heb je niet meer dat je buren vijf minuten eerder juichen als er een goal wordt gemaakt in een voetbalwedstrijd, want 5G brengt beeld en geluid sneller bij je smart-TV. 

Leven met water

In Nederland leven we met water en dat hebben we inmiddels in een paar eeuwen tijd aardig goed onder de knie gekregen. Tegelijkertijd verandert het klimaat en verouderen delen van onze dijken. Door meetapparatuur te verbinden met 5G zijn meteorologen en dijkbewakers eerder op de hoogte van weersveranderingen, waardoor hierop beter kan worden geanticipeerd. Zo kunnen bijvoorbeeld ook events sneller worden afgezegd op het moment dat er gevaarlijk weer aan komt, zoals hevige regenbouwen, windstoten en onweer. 

MobileMobile

Het is misschien nu moeilijk voor te stellen wat je er nou echt aan hebt als dingen sneller gaan, maar vaak heb je dat pas door als je eenmaal in die snelheid zit en je weer met het langzamere netwerk te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan die momenten dat je nu wordt teruggeslingerd naar 3G in plaats van 4G: dat is zo langzaam dat je amper kunt internetten zoals je wil, lijkt het. We moeten het nog ervaren, maar dat 5G in Nederland grote invloed kan hebben, dat is zeker.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.