“Waarom wel aandacht voor RSI, maar niet voor social afleiding?”

Het is de Week van de Werkstress. Welke TechGirl kunnen we dan beter aan het woord laten dan Gül Akcaova? Ze is founder van de app Mattie – deze app helpt je jouw smartphonegebruik te verminderen. Want zeg nou zelf: stiekem zijn we verkleefd met onze telefoon en dat zorgt soms voor best wat stress en mindere productiviteit…

Gül vertelt over de creatie van de app: “Mattie is tijdens mijn studie ontstaan. Thuis kon ik niet studeren, dus ik pakte mijn spullen en ging naar de bibliotheek. Daar werd ik veel afgeleid door de smartphone. Even twee minuten op appjes reageren, duurde uiteindelijk wel weer 15 minuten. Niet echt productief dus, dat moest anders. Een lange tijd waren we allemaal blij met social, maar je ziet op den duur dat het ook een keerzijde heeft. Het is belangrijk dat er een balans in te vinden. Helemaal uitzetten is ook geen optie.”

“Je ziet dat het binnen bedrijven eigenlijk ook een groot probleem is. Hoeveel medewerkers zijn eigenlijk echt aan het werk en niet continue aan het appen met thuis? Deze bedrijven hebben wel aandacht voor een RSI programma bijvoorbeeld, dat leeft wel. Maar er is meer aandacht voor smartphonegebruik op de werkvloer nodig. Je hoort steeds meer mensen over een burn-out en dat komt doordat zij geen balans meer vinden tussen prive en werk.”

De app is dus broodnodig. Gül: “Hij tackelt meerdere dingen: zo kun je sneller, productiever werken. Je smartphone is geen bron van afleiding meer. Mattie gebruikt je aandachtsspanne en maakt daar optimaal gebruik van. Daardoor ben je productiever. Het is meer dan je mobiel blokkeren. Je concentratie wordt juist bij het werk gehouden.”

Maar ja, dan heb je zo’n idee. Hoe dan verder? Gül vertelt: “Ik wist niet hoe ik het moest aanpakken. Ik heb toen eerst uitgezocht wat ik nou precies wilde met de app. Wat voor toepassingen komen in de buurt die ik kan gebruiken? Ik heb geen developers achtergrond, dus ik heb al snel een oproepje geplaatst voor een developer.”

“Het was voor mij wel duidelijk wat het moest zijn, maar niet hoe. De developer heeft hier in meegedacht. Je moet leergierig blijven, niet helemaal loslaten en gaan vragen hoe, wat en waarom. Om zelf ook up to date te blijven, dat ik kan vertellen hoe het werkt.”

Inmiddels is de app te gereleased en te downloaden voor iOS en Android. “Qua downloads zitten we op ruim vierduizend”, zo zegt Gül. “Mijn doel is om honderd abonnees te hebben in februari 2018. We gaan kijken of we meer kunnen doen met de wensen van studenten als studie app. En we gaan onderzoeken wat we voor mensen met ADHD kunnen doen, want die zijn gevoeliger voor prikkels en dergelijke.”

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘TechGirl van de Maand’. Vind jij dat Gül dé TechGirl van november 2017 moet worden? Stem vanaf 27 november op haar! Ze maakt dan kans op een prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.