vrouw met vpn op smartphone

Waarom je een VPN nodig hebt om je Smart TV en spelcomputer te beveiligen

Een VPN is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Nu cybercriminaliteit hoogtij viert en persoonlijke data verkwanseld worden op het web, is het zaak je online privacy goed te beschermen. Het installeren van een VPN op een telefoon of desktop is een fluitje van een cent, maar dit zijn lang niet de enige apparaten waarmee je verbinding maakt met het internet. Ook je Smart TV en spelcomputers vormen potentiële toegangspoorten voor hackers en malware. Hoe zorg je ervoor dat je ook deze apparaten beschermt met een VPN?

De reden

Een goede VPN is lang niet altijd gratis en het installeren van een VPN kan soms voor wat hoofdbrekens zorgen. Waarom zou je dan tijd en geld moeten investeren in een VPN? Daar zijn verschillende goede redenen voor:

1. Online privacy

Je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Overal liggen hackers op de loer om zoveel mogelijk NAW-gegevens, e-mailadressen, wachtwoorden en creditcardinformatie te verzamelen. Met een VPN voeg je een extra beschermlaag toe aan al je internetverkeer. Je data wordt via een versleutelde tunnel uitgewisseld met de VPN-server. De VPN-server zorgt voor encryptie en stuurt de gecodeerde data vervolgens door naar een openbare server of de server van je provider. Dankzij de encryptie kunnen hackers je gegevens niet meer lezen en omdat je IP-adres afgeschermd wordt door dat van de VPN-server, kunnen derden data ook niet meer naar jou herleiden.

2. Digitale veiligheid

Een goede VPN biedt ook bescherming tegen virussen en malware. Stream of game je veel, dan wil je waarschijnlijk ook graag beschermd blijven tegen DDoS-aanvallen. Deze aanvallen worden vaak uitgevoerd door gamers die vals willen spelen. Op cruciale momenten in het spel schakelen ze de internettoegang en daarmee ook hun tegenspelers uit. 

3. Regionale blokkades

Wil je een game spelen zodra hij uitkomt en kun je niet wachten tot de zon ook aan jouw kant van de wereldbol opkomt? Act like a local en maak verbinding met de VPN-server in het land waarin de game voor het eerst gelanceerd wordt.

4. Bandbreedtelimiet

Als fervente gamer heb je er waarschijnlijk al een keer mee te maken gehad: bandbreedtebeperking. Je internetprovider verlaagt tijdelijk de snelheid van je internet, waardoor jij opgezadeld wordt met haperende, blokkerige beelden en langere laadtijden. Als je een VPN ingeschakeld hebt, kan je internetprovider je online activiteiten niet meer monitoren. Zo kan je provider dus ook niet zien dat je intensief gebruikmaakt van het netwerk om vervolgens je bandbreedte te beperken.

Als je na deze punten nog niet helemaal overtuigd bent, is het wellicht de moeite om een aantal NordVPN ervaringen te lezen. Eerst even uitproberen voordat je meteen een abonnement afsluit? Ook dat kan.

De installatie

Wil je een VPN installeren op je desktop of smartphone? Dan is het slechts een kwestie van de juiste software downloaden en opstarten. Helaas gaat deze vlieger voor Smart TV’s en spelcomputers wat minder vaak en soepel op. Toch is het niet onmogelijk:

Gameconsole

Heb je een PS4 of PS5, dan kun je de app niet zomaar opzoeken in de Sony Playstation Store. Echter is je console wel verbonden met je wifi-router en daarop kun je vaak wel een VPN installeren. Dit doe je door je accountgegevens handmatig in de router in te voeren. Hoe dit precies gaat, hangt af van het type router dat je gebruikt, maar in het algemeen verloopt dat proces zo:

1. Log in op je router.

2. Zoek het menu voor Instellingen.

3. Zoek naar VPN.

4. Voer de gevraagde gegevens in: naam van de aanbieder, adres van de server, gebruikersnaam en wachtwoord en de eerder ontvangen encryptiesleutel.

Smart TV

Als je VPN op je router installeert, dan zijn alle apparaten op datzelfde netwerk beschermd door de VPN. Het werkt dus ook voor je Smart TV. Heb je een router die geen VPN ondersteunt, dan kun je overwegen een nieuwe router te kopen die dat wel doet. Een andere, goedkopere mogelijkheid, is je Smart TV te verbinden met je Windows pc:

1. Installeer VPN op je Windows PC.

2. Typ ‘mobiele hotspot instellingen’ in de Windows-zoekbalk.

3. Schakel mobiele hotspot in.

4. Verbind je Smart TV met de mobiele hotspot.

Dit artikel is samen met PRConsultancy tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.