Waarom Bitcoin een belangrijke gebeurtenis te wachten staat

Er staat in 2020 een belangrijke gebeurtenis op de planning voor Bitcoin. In mei van dit jaar is het namelijk tijd voor het derde halving event. Je leest in dit artikel waarom deze gebeurtenis zo belangrijk is voor Bitcoin en wat de eventuele gevolgen ervan kunnen zijn.

Bitcoin, bestaat dat nog steeds?!

Misschien verbaast het je, maar ja; Bitcoin bestaat nog steeds, en hoe! We zijn allemaal wel bekend met Bitcoin’s recordprijs van $20.000, eind 2017. Terwijl de bitcoin koers eind 2015 nog nog op $300 stond, zagen Bitcoiners hun BTC in de twee jaren erop met 6.500% in waarde stijgen. Verhalen over crypto-miljonairs waren er in overvloed en Bitcoin was op veel plekken in de headlines te vinden.

Maar niet veel later sloeg het sentiment om. De bitcoin prijs ging namelijk gedurende 2018 behoorlijk onderuit en vond uiteindelijk een bodem bij $3.182. Bitcoin-critici waren ervan overtuigd dat dit het einde was van de Bitcoin-zeepbel en dat Bitcoin op zijn sterfbed lag. Die critici kregen echter ongelijk! Bitcoin steeg namelijk in 2019 weer naar grote hoogtes en piekte bij ongeveer $14.000. Met andere woorden, Bitcoin is nog steeds springlevend!

Het geld van het internet als antwoord op de euro

Het idee van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker en ontwikkelaar van Bitcoin, blijkt na meer dan 10 jaar een grote impact te hebben gemaakt. Hij, of zij, had een betaalsysteem voor ogen waarmee men direct geld naar elkaar kon versturen zonder dat daarbij een bank of financiële instelling tussen hoefde te zitten. Dit peer-to-peer-netwerk is gedecentraliseerd en vindt zijn basis op wiskundige methodes en de encryptie van transactiedata. Deze data wordt in een blockchain aan elkaar gelinkt waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk is om deze data aan te passen. Hierdoor zou de chain (ketting) namelijk breken en is meteen duidelijk op welk moment deze aanpassing is aangebracht.

De bovenstaande uitleg is wellicht wat kort door de bocht. Het komt er uiteindelijk op neer dat je met Bitcoin betalingen kan doen die net zo definitief zijn als het doen van betalingen met briefgeld. Zodra jij je €5-biljet aan iemand geeft en er een product voor in de ruil krijgt, kan je dit biljet niet meer terugnemen. Met dat biljet is echter iets fundamenteel mis, althans dat claimen de Bitcoin-aanhangers.

Valuta zoals de euro en dollar worden namelijk constant bijgedrukt. Door het constant printen van dit geld, neemt de waarde ervan steeds verder af. Dit heet inflatie en zorgt ervoor dat jouw euro’s de afgelopen jaren elk jaar met meer dan 1% in waarde zijn afgenomen. Maar gelukkig is er een oplossing: Bitcoin.

Bitcoin lijkt in veel aspecten op goud. Het is bijvoorbeeld schaars want er zullen uiteindelijk maar 21 miljoen Bitcoins op de markt zijn. Deze zijn echter nog niet allemaal verhandelbaar. Ze moeten namelijk eerst nog gemined worden door de Bitcoin-miners. Dit zijn duizenden computers die onderdeel zijn van het Bitcoin-netwerk die ingewikkelde wiskundige rekensommen uitrekenen die ontzettend veel energie kosten. Lukt het een miner om zo’n rekensom op te lossen dan mag hij een blok met transactiegegevens toevoegen aan de blockchain. Doordat het enorm veel energie kost om zo’n som op te lossen, bewijzen miners dat hun data klopt op basis van wat ook wel Proof-of-Work (PoW) heet.

Beloning van de miner gaat door de helft

De miners doen dit natuurlijk niet voor de leuk. Zij ontvangen een beloning voor elk blok dat zij toe weten te voegen aan de blockchain. Op dit moment is dat 12,5 BTC per gemined blok. Dit is hoe Bitcoins de markt in vloeien, de miner kan deze Bitcoins namelijk vervolgens verkopen. Nu zal deze beloning in mei echter worden gehalveerd. Nakamoto integreerde dit halving-mechanisme in het Bitcoin-protocol om de inflatie van bitcoin zo laag mogelijk te houden.

Kortom, op dit moment stromen er in principe 12,5 BTC per gemined blok de markt in. In mei gaat de beloning dus door de helft waarmee er nog maar 6,25 BTC de markt in zullen stromen. Volgen we de economische basisprincipes van vraag en aanbod dan zou de bitcoin prijs logischerwijs moeten gaan stijgen, indien de vraag naar bitcoins gelijk blijft natuurlijk.

De komende halving, die ergens in mei van dit jaar plaats zal vinden, is de derde halving die Bitcoin door zal maken. Tijdens de vorige twee halvings zagen we de BTC koers mooie bewegingen maken. Denk bijvoorbeeld aan de halving in 2016, een jaar later stond Bitcoin op $20.000! Ondanks het feit dat in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst, is het gezien de aanstaande halving wellicht helemaal niet zo’n gek idee om wat bitcoin te kopen via een handelsplatform zoals het Nederlandse SATOS. En wie weet zie jij jouw bitcoins het komende jaar wel flink in waarde stijgen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.