Dat een powerbank super handig kan zijn op vakantie, dat weten de meeste TechGirls wel. Maar wist je dat je lang niet alle powerbanks zo maar in het vliegtuig mag meenemen?

Vorig weekend belde mijn zusje vanuit Thailand: haar backpack (ingecheckte bagage) was achtergebleven op Peking. De reden? Er zat een powerbank in de tas, en die mogen nooit mee in je ingecheckte bagage! Reden voor mij om even wat op te zoeken over vliegen met een powerbank, en dit natuurlijk ook met jullie te delen.

Richtlijnen gevaarlijke goederen

De IATA (International Air Transport Association) heeft de richtlijnen voor vliegen met gevaarlijke stoffen opgesteld. Hierin zijn ook batterijen, van powerbank tot de batterij in je telefoon, tot reserve batterijen voor je camera of scheerapparaat opgenomen. De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen deze richtlijnen over. De belangrijkste regel om te onthouden: batterijen mogen eigenlijk nooit mee in je ruimbagage. De IATA maakt daarbij een uitzondering voor alkaline batterijen. Deze hebben minder power dan de lithium batterij, en zijn daardoor dus ook minder gevaarlijk.

Zijn batterijen dan gevaarlijk?

Lithium batterijen worden veel gebruikt in laptops, telefoons, camera’s en medische apparaten. De meeste mensen zullen dus ook niet snel denken dat die batterijen gevaarlijk zijn. Het gevaar zit hem vooral in oververhitting en vlam vatten. Dat vuur is vaak lastig uit te krijgen en er kunnen giftige stoffen bij vrijkomen. En als ik heel eerlijk ben, vind ik vuur aan boord van een vliegtuig niet echt een fijn idee!

Bij de Action hebben ze tegenwoordig een spotgoedkope powerbank met ingebouwd zonnepaneel trouwens!

Handbagage

Je mag wel vliegen met batterijen in je handbagage, maar ook dan gelden bepaalde regels. Zo moet duidelijk zichtbaar zijn wat de capaciteit van de batterij is. Batterijen die bijvoorbeeld in je telefoon of laptop zitten mag je gewoon meenemen, maar je mag maximaal 2 reserve lithium batterijen van een capaciteit tot 32.000 mAh in je handbagage hebben. Een powerbank is zo’n reserve lithium batterij. De lithium batterij in je telefoon, laptop of camera is in gebruik door het apparaat en dus niet reserve. Hieraan zit geen maximum; je mag ze allemaal meenemen. Batterijen met een grotere capaciteit dan 32.000 mAh mogen niet aan boord.

Mijn zusje heeft zich uiteindelijk prima kunnen redden zonder haar bagage, en wij hebben weer wat geleerd over het meenemen van die handige powerbank op reis!

tech reisgidsLet op – meer handige Tech Travel tips:

één antwoord

  1. Linda

    Heb hetzelfde probleem gehad met powerbank die in ruimbagage zat, waardoor mijn bagage in China is achtergebleven. Vriend had ook een powerbank erin zitten, maar zijn bagage werd wel goed gekeurd. Dus waarschijnlijk ook kwestie van pech als net jouw bagage eruit gehaald wordt. In ieder geval neem ik geen powerbank in ruimbagage meer mee 🙂

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.