De vakantie is een goede tijd om je digitale detox-voornemens weer nieuw leven in te blazen. Opnieuw? Jazeker! Want ook al hebben we bij TechGirl vaker geschreven over het oplossen van technostress door middel van een (mini) digidetox, ook hier moeten we het idee blijven herhalen voor onszelf. Voor je het weet zit je na je detox toch weer iedere keer op je smartphone te kijken naar… tja waarnaar eigenlijk? En voor je het weet lig je ’s avonds in bed weer tot sint-juttemis te Netflixen op je tablet, telefoon of laptop. Dat was dus niet de bedoeling, hè! 😉

1. Nieuwe start

Het continu grijpen naar je tech zit in een klein hoekje. Zo’n vakantie vol met afleiding door middel van andere activiteiten maakt het allereerst makkelijker om weer opnieuw te beginnen. Je bent weg uit je dagelijkse ritme en kan mooi wat nieuwe gewoontes aanleren.

2. Minder bagage

Of je nu een strandvakantie gaat houden of de natuur in trekt, we kennen het allemaal dat je al gauw te veel meeneemt op vakantie. De digidetox maakt dit alvast makkelijk voor je. Neem alleen je telefoon mee en de lader en laat de rest lekker thuis. Het niet meezeulen van die laptop, tablet en powerbank scheelt een hoop gewicht en ruimte in je tas.

3. Nóg minder ‘bagage’

Ik hoor je denken: “Yes mijn mobiel mag dus wel mee!” Ehm jazeker, maar dus niet om de hele dag naar te gaan staren als een mobiele zombie. Maak afspraken met jezelf om te voorkomen dat je weer als een malle met je mobiel in de weer gaat. Gebruik ‘m voor foto’s en navigatie en laat ‘m zoveel mogelijk in je tas zitten, zonder internetverbinding. Sta jezelf toe een keer per dag internet aan te zetten en even wat appjes te sturen aan het thuisfront en laat je mail lekker voor wat het is. De rest kan echt wachten tot je terug van vakantie bent.

4. Meer aandacht

Met het ontbreken van die continue afleiding van meerdere digitale media heb je meer aandacht voor jezelf, en de andere dingen om je heen. Dat klinkt misschien zweverig, maar door al dat gemultitask van ons is nergens meer echt aandacht voor. En ben je misschien ook alleen maar bezig dat ene mooie moment goed vast te leggen voor op je social media. Dat is niet alleen zonde, je wordt er vaak ook erg onrustig van. Door even techloos te gaan tijdens je vakantie geef je jezelf de kans ‘echt tot jezelf en de ander te komen’. Dat klink wellicht nog steeds zweverig… maar dat is dan maar zo 😉

5. Meer beweging

Des te meer je op je mobieltje kijkt, je beweegt niet! En lang stilzitten in dezelfde houding is niet zo gezond. Je drinkt vaak ook te weinig, gaat minder naar de wc, ademt oppervlakkig en knippert minder met je ogen. Allemaal nadelig voor je gezondheid. Dus los van alle vakantie-activiteiten, ben je ook alleen al met die telefoon, zonder internet, in je tas al heel goed bezig.

6. Minder straling

Naast oppassen voor de zon, is het minder gebruiken van je apparatuur waarschijnlijk ook wel zo goed voor je lijf. Sluitend bewijs is er nog steeds niet, maar er worden talloze onderzoeken gedaan naar de schadelijke langetermijneffecten van wifi en straling van mobiele telefoons op het lichaam. Better safe than sorry, ook na de vakantie. Leg je apparaten lekker weg als je ze niet gebruikt of schakel ze uit.

7. Echt opladen

Door je vakantie ben je weg uit je dagelijkse routine en doe je dingen die je normaliter niet of minder vaak doet. Je slaapt en beweegt waarschijnlijk meer, je werkt niet en ontspant veel, je leest meer en doet tal van nieuwe ervaringen op. Dat heeft allemaal een gunstig effect op je lijf en brein. Je voelt je daarom meestal lekker ontspannen na je vakantie. Laat ook nog eens het continu schakelen van het ene medium naar het andere achterwege en je zult merken dat je écht uitgerust van vakantie zult terugkeren.

Eenmaal thuis is het natuurlijk wel zaak om ervoor te zorgen dat je niet weer opnieuw in oude gewoontes terugzakt. Hier lees je nog meer tips om ook na je vakantie de digidetox vast te houden.

één antwoord

  1. Laptopfan op reis

    Wij nemen juist altijd een eenvoudige laptop mee op reis. Niet om te werken.
    Maar wel voor tips en trucs onderweg. Er ons inziens geen reisgids zo goed als de reviews op tripadvisor. En ook tijdens onze reis nieuwe overnachtingen boeken, wij met de laptop via Booking, scheelt een hoop geld tov als je plots voor een hotelbalie verschijnt. Het vergt wel discipline om niet met je werk aan de slag te gaan.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.