Thuiswerken? Zo leg je internet op zolder aan

Thuiswerken? Zo leg je internet op zolder aan

Dat het thuiswerken ook na corona nog wel even blijft, is inmiddels wel duidelijk geworden. Veel bedrijven (en ook medewerkers) zien er de voordelen van in. Een goede thuiswerkplek, met goed internet, is dus van groot belang. Is jouw thuiswerkplek op zolder? Lees hier hoe je bekabeld internet op zolder aanlegt!

Als je op zolder werkt, kan de wifi nog wel eens haperen of langzamer zijn. Vooral met de (vele!) calls die je soms op een werkdag kunt hebben. Om nog maar niet te spreken over de data die je gebruikt door het binnenhalen en verzenden van documenten onderling. Werken in de cloud is ideaal, maar je hardware moet wel meewerken. En als je een oudere computer of laptop hebt, dan werkt ’t soms beter als je een vaste internetverbinding gebruikt. Bekabeld internet is in beide gevallen dus een goede oplossing voor het thuiswerken.

Wat heb je nodig voor bekabeld internet op zolder?

Om de basis aan te leggen (een kabel vanuit je router (vaak in de meterkast) naar de zolder) heb je in ieder geval nodig:

De basis van je bekabelde internet is natuurlijk de netwerkkabel zelf: een UTP-kabel. Een RJ45 connector is zo’n doorzichtig stekkertje dat aan het uiteinde van je netwerkkabel zit. Deze plug je in in de router (of als je een netwerkwantcontactdoos hebt, in de netwerkwandcontactdoos). De andere kant van de netwerkkabel – waar ook een RJ45 connector zit – plug je in in je laptop of computer. De krimptang gebruik je voor het gemakkelijk knippen en strippen van de UTP-kabel. Een onmisbare tool dus bij het aanleggen van bekabeld internet! Een trekveer gebruik je om de netwerkkabel gemakkelijk door de leidingen heen te halen en daadwerkelijk de kabel van je router naar de zolder aan te leggen.

Een netwerkkabel trekken van je router naar de zolder

En dan de belangrijkste stap: daadwerkelijk de netwerkkabel van je router naar je zolder halen. Of eigenlijk andersom, want het is makkelijker om op zolder te beginnen en naar beneden te werken. In veel huizen liggen loze (oftewel: lege) leidingen van en naar diverse ruimtes. In dit artikel ga ik ervan uit dat er bij jou in huis loze leidingen liggen.

MobileMobile

Om dit gemakkelijk te doen gebruik je een trekveer. Je start dus op zolder. Haal de trekveer door de leiding door naar beneden, zodat-ie in de meterkast uitkomt. Dat is de plek waar in veel huizen de router staat. Vervolgens zorg je dat de netwerkkabel aan de trekveer vast zit (eventueel verstevig je die verbinding nog met wat gaffertape, voor de zekerheid) en dan haal je ‘m vanuit zolder terug omhoog. Voilà, je vaste kabel ligt nu door de leiding!

RJ45 connectoren vastmaken aan je UTP kabel

En dan de volgende stap: de twee RJ45 connectoren vastmaken aan de uiteindes van je UTP kabel. Hier gebruik je dus een krimptang voor. Heel makkelijk is dit niet, maar met een beetje geduld (en gepriegel) kom je er wel. Je moet namelijk alle kabels uit de UT- kabel in de RJ45 connector verbinden op de juiste volgorde. En dat twee keer.

Strip eerst de uiteindes van de UTP-kabel met de krimptang, zodat de gekleurde kabeltjes erin zichtbaar zijn. De volgorde die je aan moet houden voor de RJ45 connector is als volgt (van links naar rechts): wit-oranje, oranje, wit-groen, blauw, blauw-wit, groen, bruin-wit en bruin. Als je ze in de juiste volgorde hebt, kun je ze vervolgens op gelijke lengte afknippen. Nu moet je ze allemaal in de RJ45 connector schuiven. Dit kan echt wel gepruts zijn, en mocht ’t lastig zijn kun je hier ook speciale hulpstukjes voor kopen. Met de krimptang knijp je vervolgens, als alles op de juiste plek zit, het geheel vast.

En testen maar…

Even testen of-ie werkt en je kunt aan de slag met je bekabelde internet op zolder! Werkt het nog niet? Doorloop dan de laatste stappen nogmaals. Een tip van Flip: knip je UTP-kabel aan beide uiteindes nog niet te kort af, want soms ‘kost’ het je een paar pogingen (en een beetje kabel) om de RJ45 connector goed vast te zetten. Succes!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AlleKabels.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten