Tessie Hartjes Blue Jay

Tessie Hartjes over de futuristische mogelijkheden van drones

Van idee naar werkelijkheid: drones gebruiken om het leven makkelijker te maken. Tessie Hartjes (27) is oprichtster van het Blue Jay Team Eindhoven. Dit studententeam heeft in april 2016 een succesvol dronecafé georganiseerd, dat internationale bekendheid kreeg. “Je kunt zoveel goede dingen doen met drones, maar vaak komen ze negatief in het nieuws doordat ze bijvoorbeeld in oorlogen gebruikt worden”, aldus Tessie.

Op de basisschool hield ze al een spreekbeurt over hoe je een website bouwt in HTML en die liefde voor technologie is er vandaag de dag nog steeds. “Ik had er nooit bij stil gestaan, maar mijn moeder zei het laatst opeens: ik ben een tweeling met een jongen en hij heeft deze interesse eigenlijk helemaal niet. Ik vind het juist heel vet om te zien wat er allemaal voor nieuwe ontwikkelingen zijn. Mijn hele Facebook tijdlijn staat vol met natuurkundige ontdekkingen en nieuwe gadgets. Mijn persoonlijke drive zit ‘m in het nadenken over hoe je technologie kan omzetten in iets wat nuttig is voor mensen.”

Festival TU Eindhoven

“Ik zat samen met een andere student, Lex Hoefsloot, in de lustrumcommissie van de universiteit. We bestonden vorig jaar zestig jaar en daarvoor zou er een festival georganiseerd worden met nationaal bekende artiesten waar dus veel mensen op af zouden komen. Wij wilden het publiek graag iets meegeven over wat er op zo’n universiteit nou eigenlijk gebeurt. Toen kwamen we op het idee om iets met drones te doen, omdat wij daar heel veel mogelijkheden in zien die mensen nu nog niet kennen of die nu nog niet ontwikkeld zijn. Om dit plan uit te voeren hadden we volgens Lex een studententeam nodig. Hij was één van de oprichters van het studententeam ‘Solar Team Eindhoven’ in 2012, en dat is tot op heden een groot succes.”

Drones als speelvriendjes

Tijdens het drone café zijn er in één weekend meer dan 2000 mensen langs geweest. “Jong en oud heeft drones zien vliegen, maar vooral de kinderen kijken met grote ogen naar dit stukje tech. Vanaf september 2016 is er een nieuw team begonnen dat ervoor gekozen heeft om meer richting health care te gaan. Binnenkort gaan ze in het Maxima Medisch Centrum Veldhoven een demo doen waarbij ze met een drone en de zieke kinderen een spelletje boter, kaas en eieren spelen. Een drone als vriendje voor de kinderen.”

Lightyear

Een studententeam biedt opstapplaatsen voor de toekomst, dat blijkt als je naar de afgestudeerden van de eerste lichting van het Solar Team kijkt. “De generatie van Lex heeft afgelopen september met vijf man een start-up opgezet genaamd ‘Lightyear’. Zij gaan commercieel aan de slag om een auto zo te bouwen dat hij én op zonne-energie rijdt, én dat mensen ‘m mooi vinden, want de auto die zij in 2012 gemaakt hebben zag er eigenlijk niet uit. Ik wilde heel graag mijn afstuderen voor hen doen, maar zij zijn nog maar een start up, dus voor hen is het lastig om mij in dienst te nemen en te begeleiden.”

Toekomst

“Ik heb een certificaatprogramma gedaan genaamd ‘Technology for Global Development’ en dat gaat over de technologie in ontwikkelingslanden. Ik vind het interessant om na mijn studie met het Lightyear team mee te denken over hoe ze die zonne-auto’s bijvoorbeeld naar India en Afrika gaan krijgen. Een andere optie is om met afgestudeerden een start up rondom het Blue Jay Team op te zetten. Bij het runnen van zo’n start up komt veel onzekerheid kijken en ik vind dat juist heel leuk. Als het mis gaat, gaat het mis, maar dan wil ik het ook zelf gedaan hebben. Die verantwoordelijkheid en vrijheid krijg je niet zo snel als je voor een baas werkt, dus daarom zou dat mijn minste voorkeur hebben.”

Stem op Tessie

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘Techgirl van de Maand‘. Vind jij dat Tessie dé Techgirl van mei 2017 moet worden? Stem vanaf eind mei op haar! Give her all your support.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.