kat

Stofzakloos stofzuigen – waar let je op?

Oké, bij dit warme weer denk je misschien niet meteen aan stofzuigen, maar wie huisdieren heeft weet wel beter. Zo dacht ik dat poes Kiwi (foto) wel van haar wintervacht af was, maar ik hoef maar naar haar te kijken en de haren vallen uit. Super irritant natuurlijk, maar de oplossing is gelukkig snel gevonden: de stofzuiger.

Gemak zonder zak

Een kleine twee jaar geleden werd het tijd voor een nieuwe stofzuiger en na wat prijs/kwaliteitsvergelijkingen besloot ik eens te gaan voor een exemplaar zonder zak. Dat leek me namelijk wel wat. Dyson was op dat moment het bekendste merk op dat gebied en bleek niet heel veel duurder te zijn dan de betere merken zak. Dus besloot ik de gok te wagen en daar heb ik tot nu toe nog geen moment spijt van gehad. Waar ik in het verleden nog wel eens te laat bedacht dat ik nieuwe zakken nodig had of voor het schap stond maar het typenummer niet meer wist, dat gebeurt me nu dus niet meer.

Dyson

Voordat ik uiteindelijk koos om voor een Dyson te gaan, heb ik nog staan twijfelen over vergelijkbare stofzakloze modellen van andere merken. Maar daarbij bleek dat je eens in de zoveel tijd diverse nieuwe filters moest aanschaffen en die waren behoorlijk prijzig. Het Dyson-model waar ik nog steeds veel plezier van heb is inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar vervangen door modellen met een iets ander rolsysteem. Net weer iets hippere kleurtjes, iets stiller en bovenal energiezuiniger. Dat laatste heeft alles te maken met het EU verbod (september 2014) op stofzuigers met motoren boven de 1600 watt. Vanaf september 2017 mogen ze zelfs nog maar 900 watt leveren.

Voordelen Dyson:
– Geen bijkomende kosten voor zakken of filters.
– Zuigkracht blijft behouden, ook al zit hij bijna vol.
– Combinatie van eigen filtertechnologie met een HEPA-filter voorkomt dat stof weer de stofzuiger kan verlaten (belangrijk i.v.m. allergieën)
– Wasbaar filter
– 5 jaar garantie
– extra opzetstukken
– ze hebben nu een cashback-actie lopen tot en met eind juli

Alleen maar voordelen?

Wie nu naar een (web)winkel gaat voor een stofzakloos model heeft veel meer keuze. Dyson overtuigde mij destijds door bovenstaande voordelen en de prijs, maar bijna alle bekende merken bieden tegenwoordig stofzakloze stofzuigers aan. Voordat je er nu direct eentje aanschaft, hier nog een paar punten waar je bij stil moet staan:
– Het stof is altijd in het zicht, het reservoir is bij dit soort stofzuigers nagenoeg altijd doorzichtig.
– Ze maken wat meer herrie dan ‘gewone’ stofzuigers.
– Filters moet je eens in het half jaar zelf schoonmaken. Bij Dyson doe je dit door ‘m onder de kraan te houden. Hierdoor komt er geen stof vrij. Bij sommige merken moet je ‘m uitkloppen, het klinkt zo simpel….maar doe dat vooral niet binnen.
– Bedenk bij wasbare filters dat ze zeker 24 uur moeten drogen voor je ze weer in de stofzuiger kunt stoppen.
– Het stofreservoir moet je zelf legen. Doe dat vooral niet direct zo in de prullenbak, maar in een aparte zak. Het stof waait anders later alsnog de prullenbak uit bij het openmaken (ik spreek uit ervaring).
– Ga van te voren na wat losse filters, opzetstukken en onderdelen kosten. Dit kan per merk behoorlijk verschillen.

En zoals mijn moeder altijd zegt, bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is. Beste tip ever mam, thanks! 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.