Gloeilampen met de lucht op de achtergrond.

Startup Weekend Zwolle: een weekend vol inspiratie en goede ideeën

We schreven er al eerder over, maar in het weekend van 10 t/m 12 november was het zo ver: Startup Weekend Zwolle. Natuurlijk konden wij een bezoekje brengen niet weerstaan, want waar anders laat je je inspireren door goede ideeën?

De start

Wij kwamen een kijkje nemen op de zaterdag van het Startup Weekend. Die dag zouden er al teams gevormd zijn en hadden de pitches al plaatsgevonden. Een goed moment om eens rond te kijken welke ideeën er allemaal al ontstaan waren dus!

We spraken eerst met Jos Veldwijk, degene die ons al eerder enthousiast verteld had over het evenement. Toch handig om even een recap te krijgen over wat er al gebeurd was. “Er hangt een heleboel positieve energie in de lucht,” vertelt Jos. “Je merkt vooral dat de deelnemers veel zin hebben om aan de slag te gaan. Er werd gevraagd wie wilde pitchen, en de hele zaal stond spontaan op! De sfeer is erg ontspannen, hoewel iedereen wel heel druk bezig is.”

Goede ideeën!

Terwijl ik rondzwerf door het gebouw, valt mij de positieve sfeer inderdaad op. Ik vraag een beetje rond en word naar een team geleid dat tijdens de eerste stemronde al één van de favorieten was. Op dat moment noemden zij zichzelf nog Level 8, maar uiteindelijk is het idee uitgerold naar ‘Elevate’. Waarom ik meteen naar deze startup werd gebracht? Het idee komt van het jonge talent Carmen van de Beek, een ICT-studente.

“Het idee is een soort van Tinder app, maar dan om jongeren in de leeftijd van 13 tot 22 te koppelen aan een bijbaan,” legt Carmen uit. “Jongeren zien solliciteren als een drempel, en die moeten we dus zo laag mogelijk maken voor ze. In de app wordt niet te veel informatie ingevuld, die je wel regelmatig kan aanpassen. Bedrijven kunnen betalen per vacature, en jongeren swipen dan gratis naar hun nieuwe bijbaan toe.”

MobileMobile

Op het eind van het weekend zou er een prototype klaarliggen. En wat voor één, want Elevate werd bestempeld tot het beste idee van het Startup Weekend Zwolle! Gefeliciteerd!

Begeleiding

Het weekend was mede zo’n succes door alle goede begeleiding. Vooral mentoren kunnen net dat probleem zien dat een deelnemer niet had voorzien. Maar ook de facilitator, Jen Riedel, begeleidde het weekend in goede banen. Ze was speciaal overgekomen uit Amerika, en was al groot fan van ons koude kikkerlandje. Vooral hagelslag en kaas waren grote favorieten van haar geworden. Helaas zou ze dat al snel moeten gaan missen, omdat ze het volgende weekend al naar een ander Startup Weekend zou gaan in Kopenhagen.

Maar wat doet zo’n facilitator nou eigenlijk? In mijn allerslechtste Engels probeer ik me verstaanbaar te maken. Dat is even schakelen! Jen vertelt dat ze zorgt voor structuur in het weekend. Een idee moet worden omgezet in een actie, maar soms weten deelnemers niet goed hoe. Jen probeert dan de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden wanneer zij vragen hebben, hoewel dit deel ook grotendeels in de handen van de mentors ligt.

Elk Startup Weekend is weer anders, legt Jen uit. Mentors zijn overal weer anders, en ook de inrichting van zo’n weekend verschilt erg. Soms zie je dat weekenden gericht zijn op ideeën in één bepaald gebied, maar in Zwolle gaat het om alle ideeën. Wat wel overal hetzelfde is, is dat er een enorme transformatie kan plaatsvinden in slechts drie dagen. Dat is wat Jen het leukste vindt om te zien.

Ben jij ook enthousiast geworden over het Startup Weekend Zwolle? Jos heeft vast verklapt dat er een inspiratiesessie zal plaatsvinden voor mensen die ook graag eens zo’n weekend zouden willen organiseren. Misschien iets voor jou?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.