Stage bij NASA: “Tijd om verder te zoeken dan onze planeet”

Wat zou één van de tofste plekken zijn om stage te lopen? Waarschijnlijk is dat NASA, de Amerikaanse ruimte-organisatie. Niet alleen interessant door alle buitenaardse avonturen, maar ook door de enorm knappe koppen aldaar die zich met ruimtevaart bezig houden. Eén van die knappe koppen is Jessica Rose, een Amerikaanse TechGirl die enkele maanden stage liep bij de National Aeronautics and Space Administration. NASA dus!

Op de universiteit doet Jessica een major in Toegepaste Wiskunde, en als ze afstudeert dan wil ze graag bij een ruimteprogramma (NASA, of private programma’s zoals Blue Origin of SpaceX) werken: “Een stage bij het NASA Ames Research Center (ARC) in Mountain View leek een logische eerste stap om daar te komen.” NASA zag haar ook wel zitten door haar kennis van zowel toegepaste wiskunde als software programmeren, dus mocht ze meedoen aan het Stem Synthesis Community College Internship Program (SSCCIP).

Binnen dat programma krijgt elk team een heel basic missie die vervolgens verder ontwikkeld moet worden tot iets van meer betekenis. Binnen de campus van ARC mogen de studenten contact leggen met andere wetenschappers om zo te helpen bij de research naar een goede toepassing. Het team van Jessica moest zich over de atmosfeer buigen, dus besloot het een weerballon te maken die zou bekijken hoe kosmische en gamma radiatie omgaan met onze atmosfeer.

Stage bij NASA

Hoewel het team het voor elkaar kreeg de weerballon helemaal in elkaar te bouwen en te programmeren, was het uiteindelijk niet mogelijk om hem ook te lanceren: “We gebruikten Arduino om verschillende sensoren te programmeren en we hadden twee GoPro camera’s bevestigd om zowel de lancering als de landing vast te leggen. Ik sta sterk in mijn schoenen bij het programmeren, maar het was de eerste keer dat ik met Arduino werkte en dat beviel goed.” Vooral het feit dat ze hun weerballon echt hebben kunnen afmaken maakt Jessica trots.

Niet dat het allemaal zo makkelijk was, want naast de lancering die uiteindelijk niet kon plaatsvinden, had Jessica meer uitdagingen te verwerken: “Ik was de System Engineer en Documentatie Specialist in het team, en ook de enige vrouw. Hoewel het grootste deel van mijn team geen problemen had met mijn geslacht, was er een persoon in mijn team die al over me klaagde voor hij me ook maar had ontmoet. Ik heb een carrière bij de televisie achter de rug, dus ik ben wel wat gewend. Ik heb hem met zijn gedrag geconfronteerd zonder daarbij de teamdynamiek te verstoren. Zijn angsten voor het werken met een vrouw heb ik de kop ingedrukt door mijn vaardigheden te laten zien, die ver boven zijn verwachting lagen. Uiteindelijk was ik het die hem tegen het einde van het project kon motiveren zijn werk af te maken.”

Vrouwen bij NASA

Volgens Jessica is het niet per se slecht gesteld met het aantal vrouwen bij NASA. Hoewel er bij haar programma niet veel vrouwelijke stagiairs rondliepen, waren er wel meer vrouwen dan verwacht bij NASA ARC. Er waren alsnog meer mannen, maar volgens Jessica verandert dat steeds meer. Binnen andere stagegroepen waren wel meer dames.

Op haar stage kijkt Jessica dan zeer positief terug: “Ik denk dat ons project een succes was en hoewel we onze weerballon niet hebben kunnen lanceren, zou ik toch heel graag weer een stage bij NASA doen in de toekomst. Het is mijn ultieme droom om bij NASA te werken na de universiteit. Ik zou graag asteroïden onderzoeken in ons zonnestelsel en mogelijk een wiskundig model creëren dat als waarschuwingssysteem kan werken.”

De keuze voor NASA was ook zeer geslaagd voor haar: “NASA is zowel direct als indirect verantwoordelijk voor de grootste technologische innovaties sinds ik besta, dus daar wilde ik graag voor aan de slag. Ik vind de ruimte fascinerend omdat op ontdekkingstocht gaan in de natuur van de mens zit. Behalve de diepten van de oceaan kennen we deze wereld eigenlijk al op ons duimpje. Het is tijd voor ons als menselijk ras om op ontdekkingstocht te gaan buiten onze eigen planeet. Ik denk dat we veel kunnen leren over de toekomst van onze planeet door naar andere planeten in ons zonnestelsel te kijken en misschien zelfs verder dan dat.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.