Social Media

Social media uitbesteden? Doe het gewoon lekker zelf!

Of je nu een kleine site hebt waarop je een keer in de maand een zelfgemaakt product verkoopt of een goedlopende bakkerij: de kans is groot dat mensen je hebben aangeraden iets met social media te doen. Mensen zijn nu eenmaal op social media te vinden en daar moet jouw bedrijf dan ook zijn. Nu kun je er geen zin in hebben om je erin te verdiepen en je social media uitbesteden, maar eigenlijk kun je het wat ons betreft prima zelf. Zo doe je dat.

Ten eerste is de kans groot dat je social media privé gebruikt. Het is dus niet zo dat Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat en TikTok helemaal onbekend voor je zullen zijn. Of tenminste: een of meerdere ervan niet. Als bedrijf hoef je echt niet per se allemaal geld te investeren om je social media goed voor elkaar te hebben. Je moet vooral een plan hebben. Je kunt eventueel iemand in de arm nemen om die planning te maken, maar je kunt er ook zelf een plan voor maken.

Social media uitbesteden

Het ding is namelijk, als je voor social media uitbesteden kiest, dan is het niet zo dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. In de meeste gevallen moet je toch met iemand bespreken welke koers je wil varen, wat je wel en niet online wil zetten, enzovoort. Dat kost tijd en die tijd investeer je er toch al in, dan kun je net zo goed zelf ook even die post maken, toch? Natuurlijk: als je niet zo goed bent in Photoshop of je kunt geen video’s of bewegende animaties maken, dan moet je het zelf leren of wel uitbesteden.

Je kunt echter wel zelf een beginnetje maken. Als je bakker bent, dan kun je met een goede telefoon een mooie foto maken van een nieuw product of een dagaanbieding. Je zet erbij wat je wil zeggen, dus: “Kom vandaag naar Bakker X, we hebben 4 bollen halen, 3 betalen!” of iets dergelijks. Vervolgens kijk je hoe zo’n post het doet. Wat gebeurt er als je je vrienden en familie vraagt het bericht te liken -of misschien zelfs te delen-? Je kunt er zelf mee experimenteren. 

Maak zelf dat beginnetje

Als je social media niet leuk vindt, of als je er echt geen tijd voor hebt, of als je juist heel veel terugverwacht van je social media-inspanningen, dan kun je uiteraard beter wel iemand in de arm nemen. Maar, zeker als je het vooral doet omdat mensen zich afvragen waarom je niet op social media te vinden bent, dan kun je op deze manier prima zelf een begin maken. Misschien blijk je het heel leuk te vinden en lees je er vanzelf steeds meer over. Veel mensen die op dit moment social media-experts zijn, die hebben het ook zelf geleerd. 

Het enige wat je wel in de gaten moet houden als je zelf de socials doet, dat is dat je het wel aandacht en tijd moet blijven geven. Zorg dat je reageert als mensen iets naar je schrijven, maar ook dat je niet na een weekje leuk posten ineens geen tijd meer hebt en niets meer online plaatst. Denk ook aan social media als er iets actueels gebeurt. Dus stel dat de minister president weer iets aankondigt wat betrekking heeft op jouw bedrijf, zet dan iets online over hoe je ermee omgaat, zodat klanten hier rekening mee kunnen houden. 

Dus: social media uitbesteden?

Uiteindelijk hoef je echt geen extreem professionele social media aanwezigheid te hebben: vaak vinden mensen het al fijn als je er überhaupt bent (al hangt dat wel van je branche af natuurlijk). Uiteraard zijn er veel redenen om social media wel uit te besteden, maar een beginnetje zelf maken is ook handig. Het scheelt je geld, maar bovenal: je weet waar je tegenaan loopt en kunt gerichter aan de slag als je wel een professional in de arm wil nemen. En voor alles wat daar tussenin zit, is Google nog steeds je vriend. Plus, kijk ook wat concurrenten zoal doen op social media. Niet om na te doen, maar wel om inspiratie vandaan te halen. Succes!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.