TechGirl: Marriott IoT hotelkamer

Slimme vrouw, slim huis: smart automation

Hi lieve tech-lovers, TechGirl Nadi hier! Dit is een onderwerp dat me aan ’t hart gaat. Niet alleen vanuit interesse, maar ook vanuit de praktijk. Wij hebben in ons (huur)huis best wat geautomatiseerd. Ik deel wat tips om je huis slim te maken. Budgetproof!

Slimme lampen

Allereerst: de verlichting! Want daar begon ’t bij mij een paar jaar geleden allemaal mee. Ik kocht m’n eerste Philips Hue kit en had een bridge en drie slimme kleurenlampen in huis. Jihoe! Nu kwam ik er al snel achter dat ik met 3 lampen niet voldoende dekking had in de woonkamer, dus nummers vier en vijf werden ook gekocht. Eerlijk is eerlijk: de Philips Hue kleurlampen zijn niet goedkoop om aan te schaffen, dus destijds liet ik ’t daarbij. Later kwam er nog Nanoleaf verlichting bij – heerlijk speelgoed!

Inmiddels heeft IKEA betaalbare oplossingen op de markt gebracht, die ook nog ‘ns goed koppelen met de bridge die ik al van Philips Hue heb. Dat heeft ervoor gezorgd dat bijna alle lampen in huis nu ‘slim’ zijn. Enfin. Dan heb je alle lampen slim, moet je nog wel altijd je telefoon bij de hand hebben om alles te besturen. Je kan bij Philips Hue ook een switch kopen en die aan de muur bevestigen. Handig, uiteraard, maar dat maakt een huis niet per definitie slimmer.

Wij hebben ervoor gekozen om een aantal lampen aan een bewegingssensor te hangen (ook van Ikea – works like a charm!). Die lampen besturen we dus niet pro-actief, maar reageren op ons als we voorbij lopen. Zo vergeet je nergens meer licht uit te doen en sta je ook nooit in het donker in de hal (dat is waar er bij ons bijvoorbeeld eentje hangt) als je thuiskomt.

Ook die sensor maakt een huis niet slimmer (je kan gewone lampen immers ook aan een sensor koppelen), maar waar het leuk wordt zijn de volgende zaken: geofencing, op afstand besturen van verlichting en voice control.

Je lampen aan en uit op afstand

Geofencing betekent eigenlijk dat als jouw telefoon (die waar je alles aan gekoppeld hebt) weg is uit een bepaalde – voorafingestelde – gps regio, de lampen reageren op de trigger die je instelt. Bijvoorbeeld: ik ga van huis weg en geofencing zorgt ervoor dat de lampen automatisch uitgaan als ik een bepaald gebied verlaat. Nu deel ik ons huurhuis met mijn vriend, dus ’t moet niet zo zijn dat hij in het donker zit als ik wegga. Om die reden maken we beiden gebruik van dezelfde apps, zodat de lampen niet uitgaan als hij – en zijn telefoon dus – nog thuiszijn.

Het op afstand besturen van verlichting is ideaal tijdens je afwezigheid, zoals vakanties of avondjes uit. Je kunt zo alsnog de lampen aan- of uitzetten, zonder dat je in de buurt van je huis bent. Dit maakt je huis meteen wat meer inbraak-proof, want er brandt immers licht. Hier kun je overigens ook je wederhelft mee sarren (door bijvoorbeeld alle lampen op rood te zetten, of te laten knipperen).

Hé, Google!

Voice control maakt een slim huis wat mij betreft helemaal af. Wij hebben gekozen voor Google, simpelweg omdat dat ook in Sonos is ingebouwd en we zo door de Sonos-boxjes die we al hadden meer dekking in huis hebben. ‘Hé Google, doe alle lampen boven uit’. Heerlijk om alles mondeling te besturen! Het is even wennen voor iemand die flink snel praat en ratelt, maar hé – voice control leert je ook weer rustig praten en goed articuleren.

Naast slimme verlichting heb je natuurlijk ook nog slimme thermostaten of slimme radiatorknoppen, zoals die van Tado. Met Tado stuur je de gekoppelde verwarmingen aan. Dit kan ook op geofencing: hij verwarmt je kamers op tijd terwijl je op weg naar huis bent en bespaart op verwarmingskosten als je niet thuis bent. Je kan Tado ook met voice control van Google Home aansturen.

Verder hebben we de televisies ook gekoppeld, ons bewakingssysteem met camera’s en sensoren, rookmelder en watermelders (voor eventuele lekkages). De rookmelder en de watermelders zijn van het fijne merk Fibaro, net als een aantal sensoren. Ze signaren ook nog eens de temperatuur in de ruimte, dus je kan hier ook een trigger voor maken richting je slimme thermostaat/slimme radiatorknoppen: wordt het onder de 17 graden, zet dan de verwarming aan totdat de temperatuur 19 graden is. Stop dan de verwarming weer. De camera’s werken op geofencing – dus ze gaan automatisch aan wanneer we beiden weg zijn. Daarnaast hebben we ook nog wat tijdschema’s wanneer de camera’s ook actief moeten zijn. Dit werkt net als bij de lampen: het is ook nog op afstand te besturen.

En Google? Google maakt ons ’s ochtends wakker op de manier en met de info die we fijn vinden en Google tipt ons wanneer de vuilnis aan de weg moet staan. Met voice control kan je zoveel meer dan alleen verlichting aansturen. Het zetten van timers, berichten versturen via de intercom-functie, het aanvullen van boodschappenlijstjes. Noem maar op!

Een huis slimmer maken draait allemaal om gemak, vind ik. Dus het moet makkelijk aan te sturen zijn, of het moet al vanzelf gaan op voorgeprogrammeerde triggers. Dat maakt een slim huis slim. Natuurlijk kan je veeel verder gaan, door ook een slimme koelkast te hebben, slimme wasmachines/drogers en noem maar op. Die wens hebben we allebei wel, maar – ondanks de betaalbaarheid van veel dingen – is het voorlopig nog erg kostbaar.

Puntjes die ik wel heb is dat we nu meerdere apps nodig hebben om alles aan te sturen. Ik weet dat je bijvoorbeeld Homey hebt, maar voorlopig komen we nog wel weg met een gezamenlijk dashboard en controlesysteem (Raspberry Pi). Enige nadeel is dat de apps die daarbij horen toch minder prettig zijn te besturen. Oja, en we hebben meer ruimte nodig voor al die hubs die je nodig hebt (naast ’t feit dat onze router ook al aardig verzadigt raakt door alle utp-kabels). Oh well, a girl and her tech. We gaan nog even door, hoor!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.